Pohlamahla tuleks juua lihtsalt immuunsüsteemi tugevdamiseks ja toniseerimiseks.
Ka tasub korjata pohlaehti ja varsi, seda tuleb teha kevadel pärast lume sulamist, sest just siis on neis kasulike toimeainete sisaldus kõige suurem. Nii lehti kui ka varsi kasutatakse ravimiseks värskelt või tõmmisena, aga lehtedest võib ka lihtsalt niisama teed keeta.
Traditsiooniline ehk rahvameditsiin
...tunneb ja tunnistab pohlade raviomadusi ammustest aegadest. Värskeid ja kuivatatud marju kastutati kõhulahtisuse ravimiseks, samuti neerude töö kiirendamiseks (aitasid organismist vett välja ajada).
Pohlalehe teega raviti artriiti, eriti algstaadiumis, neuralgiat ja teisi närvipõletikke.
Sellise raviva tee valmistamiseks lisatakse kaks supilusikatäit pohlamarju poolele liitrile keevale veele, jäetakse tõmbama u pooleks tunniks. Kurnatakse ja lisatakse väheke mett. Haige joob seda neli korda päevas söögiaegade vahel. Paranemist on märgata viie päeva pärast, kui tarvitada korrapäraselt.
Säilitamine ja kasutamine kulinaarias
Kõige parem on kahtlemata süüa marju värskelt. Kõige lihtsam on säilitada neid sügavkülmutatult. Meie esiemad hoidistasid värskeid marju jahedas, üle valatuna keedetud külma veega – sest marjades sisalduv bensoehape on looduslik konservant. Purgid peavad muidugi olema pastöriseeritud ja vesi puhas.
Ei ole tingimata vaja keeta marju moosiks ja veel vähem on vaja üleküllastada seda valge suhkruga, mis ei anna mitte midagi juurde.
Pohladega koos sobivad hoidisesse ka õunad, teised marjad, porgandid, kõrvits – saadakse pohlasalat, mis kaunistab iga pidulauda.
Väga hästi sobivad pohlad erinevatesse magustoitudesse, küpsetistesse, smuutidesse. Erinevatel põhjala rahvastel on hulgaliselt oma toite, milles kindel osa on pohladel.
Aga eriti hea on pohla toormoos, ja muidugi pohlamahl, mille joomine aitab ületalve värskena hoida muidu närtsima kippuva organismi. Kes kord pohlamahla proovinud, see kindlasti soovib seda uuesti teha, nii maitsev on see!