Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
/nginx/o/2017/11/07/7289199t1h84d7.jpg)
Kolesterool on oluline rakuseinte koostisosa. Ilma kolesteroolita ei suudaks rakud talitleda. On kahte sorti kolesterooli: halb ja hea. Halb kolesterool võib soodustada südamerikkeid ja insulti, kuna põhjustab veresoonte lupjumist.
Good Housekeeping on kokku kogunud üheksa toitu, mis seda ennetavad.
- Pistaatsiapähklid. Need tõstavad head kolesterooli ja alandavad halba. Samuti on pistaatsiapähklid kiudaineterikkad ja head antioksüdandid.
- Hummus. Kõigest üks kolmandik klaasi kikerherneid annab juba poole päevasest kiudainete vajadusest, mis on eriti hea südamele.
- Teraviljatooted. Tatar või näiteks bulgur aitavad samuti hoida kolesterooli paigas.
- Kirsid. Kirsid saavad oma sügava värvi antotsüaniinist, mis on tugev antioksüdant. Kirsse saab kasutada nii smuutides kui salatites.
- Kõrvits. On madala kalorsusega, kuid kiudaineterikas ja hea kolesterooli alandaja.
- Tšiiaseemned. Sisaldavad nii häid rasvhappeid, kiudaineid kui ka antioksüdante ja on head südamele.
- Banaanid. Väga head kolesterooli alandajad, eriti aitavad veresoonte lupjumise vastu.
- Sardiinid. Oomega-3-rasvhapete sisaldusega ja tervislikud.
- Seesamiõli. Peale selle, et seesamiõlil on hea pähklimaitse, on see ka halva kolesterooli vaenlane.