Päevatoimetaja:
Heidi Ruul
Saada vihje

Üheksa toitu, mis alandavad kolesterooli

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kolesterool on oluline rakuseinte koostisosa. Ilma kolesteroolita ei suudaks rakud talitleda. On kahte sorti kolesterooli: halb ja hea. Halb kolesterool võib soodustada südamerikkeid ja insulti, kuna põhjustab veresoonte lupjumist. 

Good Housekeeping on kokku kogunud üheksa toitu, mis seda ennetavad.

  1. Pistaatsiapähklid. Need tõstavad head kolesterooli ja alandavad halba. Samuti on pistaatsiapähklid kiudaineterikkad ja head antioksüdandid.
  2. Hummus. Kõigest üks kolmandik klaasi kikerherneid annab juba poole päevasest kiudainete vajadusest, mis on eriti hea südamele.
  3. Teraviljatooted. Tatar või näiteks bulgur aitavad samuti hoida kolesterooli paigas.
  4. Kirsid. Kirsid saavad oma sügava värvi antotsüaniinist, mis on tugev antioksüdant. Kirsse saab kasutada nii smuutides kui salatites.
  5. Kõrvits. On madala kalorsusega, kuid kiudaineterikas ja hea kolesterooli alandaja.
  6. Tšiiaseemned. Sisaldavad nii häid rasvhappeid, kiudaineid kui ka antioksüdante ja on head südamele.
  7. Banaanid. Väga head kolesterooli alandajad, eriti aitavad veresoonte lupjumise vastu.
  8. Sardiinid. Oomega-3-rasvhapete sisaldusega ja tervislikud.
  9. Seesamiõli. Peale selle, et seesamiõlil on hea pähklimaitse, on see ka halva kolesterooli vaenlane.
Tagasi üles