Kuus populaarset kommi ja šokolaadi, mida peaks vältima

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sander Ilvest / Postimees

Eile oli halloween ja paljud lapsed käisid naabrite uste taga komme nuiamas. Ees ootavad ka mardi- ja kadripäev ning muidugi jõuluaeg, mil kommid jõuavad ka neisse kodudesse ja päkapikkudele mõeldud sussidesse, kus muul ajal ehk magusaga piiri peetakse. On aga populaarseid maiusi, mida oleks targem vältida.

Livestrong on reastanud kõige ohtlikumad maiustused ja nende hulgas leidub ka kuus meie poelettidel populaarset toodet.

M&M’s. Nunnud värvilised kommid küll, kuid kuidas see värv nende külge ikka saab kui mitte kunstlikult. Nimelt sisaldavad M&M’s kommid tervet plejaadi kunstlikke värvaineid: Blue 1 Lake, Yellow 6, Red 40, Yellow 5, Blue 1, Red 40 Lake, Blue 2 Lake, Yellow 6 Lake ja Blue 2. Lisaks on kommides suhkrust ja sojast pärinevaid GMOsid ning kunstlikke maitsetugevdajaid.

Twix. Fun size ehk väikeses pakendis olevas šokolaadis on 17 grammi suhkrut, seega kaks pole alati parem kui üks. Selles duubelšoksis on lisaks kunstlikke maitsetugevdajaid, maisisiirupit ja sojaletsitiini. Twixis on ka palmirasva, mille süüks pannakse muuhulgas kliimasoojenemist, metsatustamist ja liikide väljasuremist. Kõige rohkem kannatavad palmirasva valmistamise protsessi käigus orangutanid.

Milky Way. Fun size peaks aitama sul magusatarbimist piirata, kuid Milky Way väikeses šokolaadis on 21 grammi suhkrut. Samuti sisaldavad nad hüdrogeenitud palmituumaõli, mis on kahjulik südamele, aga ka kliimale ja orangutanide ellujäämisele.

Kit Kat. Siingi pole muud imetleda kui palmituumaõli, suhkrut ja sojaletsitiini, lisaks sisaldab tavasuuruses šokolaad 7 grammi küllastatud rasvu ja 21 grammi suhkrut.

Skittles. Kui sa «maitsed vikerkaart», maitsed sa tegelikult suhkrut ja mõningaid rasvu, mis pole sulle just eriti kasulikud. Skittle sisaldab üheksat kunstlikku värvainet: Red 40 Lake, Yellow 6 Lake, Yellow 5 Lake, Blue 2 Lake, Blue 1 Lake, Yellow 6, Red 40, Yellow 5 ja Blue 1.

Snickers. Vastupidiselt sellele, kuidas nad end reklaamivad, ei tohiks Snickers olla mingil juhul su valik, kui tunned nälga. Fun size šokolaadis on 17 grammi suhkrut ning samuti sisaldab see transrasvu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles