12 probleemi, mille lahendab söögisooda

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sooda.
Sooda. Foto: Vida Press

Sooda võiks majapidamises alati olemas olla, sest peale söögivalmistamise on sel veel lõpmata hulk kasutusvõimalusi.

Söögisooda on väga tõhus ja naturaalne puhastusvahend, mis aitab vältida kange kodukeemia kasutamist. Good Housekeeping loetleb võimalusi, kuidas seda tarvitada.

Tee plastanumad toiduplekkidest puhtaks. Toit võib plastkarpide värvi muuta ja jätta plekke, mis nõudepesuga maha ei tule. Värskenda plastanumaid soodaga. Kui pelgalt soodaga nühkimisest ei piisa, jäta anum leige vee ja soodaseguga mõneks ajaks likku.

Värskenda külmiku lõhna. Mõni toit jätab külmkappi tugeva lõhna, mis ei taha sealt päevi ära kaduda. Söögisooda imab tugevad lõhnad endasse nii, et need ei mõjuta külmikus seisvate toitude maitset.

Pese marju, puuvilju ja köögivilju. Veega segades aitab sooda vahakihiga puu- ja köögiviljadelt räpa kergemini maha pesta.

Hõõru köögipinnad puhtaks. Söögisoodaga saab puhastada köögis pea kõiki pindu. Sega seda veega ja hõõru puhtaks köögilett, roostevabast terasest detailid, mikrolaineahi ja söögitarvikud.

Tee pottidele ja pannidele suurpuhastus. Kui potile või pannile on ajaga paks rasvane kiht külge jäänud, leota seda kuumas vees, kuhu on segatud ka veidi soodat ja nõudepesuvahendit.

Värskenda pesukäsna. Kui käsn lõhnab halvasti, aga on veel kasutamiskõlblik, leota seda soodavees. Nii ei pea käsna kohe ära viskama.

Värskenda polsterdatud mööbli lõhna. Pehme ja kohev mööbel võib ajapikku pahasti lõhnama hakata. Raputa sellele soodat ja jäta 15 minutiks seisma. Seejärel tõmba mööbel tolmuimejaga puhtaks. Sama nipp sobib ka madratsi puhastamiseks.

Puhasta lemmiklooma aset. Sooda teeb ka kassi ja kaera aseme puhtamaks. Raputa sellepeale soodat ja tõmba veerand tundi hiljem tolmuimejaga puhtaks.

Pikenda vanade mänguasjade eluiga. Kasta pesukäsn soodavee sisse ja puhasta sellega mänguasju.

Pese rasvakriit seinalt maha. Kui ulakas laps on seina rasvakriitidega ära «kaunistanud», saad selle puhtaks soodavette kastetud lapiga.

Eemalda vannitoas hallitust. Hõõru soodaga vanni, seina, kraanikaussi ja isegi vannikardinat. Loputa ja vannituba särab jälle.

Puhasta pehmeid mänguasju tolmust. Karvased mänguasjad koguvad palju tolmu. Nende puhastamine on lihtsam, kui paned need koos kopsikutäie soodaga suurde kilekotti. Seo kott kõvasti kinni ja raputa kuis jaksad. Sooda aitab tolmul ja mustusel mänguasjadest välja tulla. Pärast koti raputamist tõmba mänguasjad tolmuimejaga üle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles