Kas manna on kasulik või mitte? (1)

Veski Mati
, Kvaliteedi saladus igas köögis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manna
Manna Foto: Alice Wiegand

Manna osas jagunevad sageli inimeste arvamused kaheks: kes ütleb, et tegu on maitsva ja toitva teraviljatootega, kes arvab, et manna teeb paksuks. Kuidas siis lood on?

Manna on kõvast teraviljast jahvatatud väikeseteraline jahu, mis võib olla tehtud nisust, riisist, odrast või tatrast. Manna toiteväärtus on peamiselt sama nagu kõrgema sordi jahul. Eestis on levinuim siiski nisumanna, mis küll loomulikult ei sobi inimestele, kellel on gluteenitalumatus. Õige on aga see, et manna annab rohkelt kütust teie igapäevasteks toimetusteks ehk siis tegu on toiduga energilistele inimestele. Manna imendub tänu oma peeneteralisusele kiirelt ja sellest tulenevat energiat jaguneb pikaks ajaks.

Mannast saab mitmeid häid roogasid ja seda kasutakse sageli küpsetusõli asemel koogitaigna põhja alla panekuks, vältides niimoodi taigna kinnijäämist küpsetusplaadi külge. Kõige enam kasutatakse mannat aga toitva hommikupudruna koos maitsva moosiga. Ka magus mannavaht pole vist võõras sõna ühelegi eestlasele.

Rohkelt vitamiine

Manna on rikkalik B-vitamiiniallikas, mida kasutatakse peaaegu kõigis keha ainevahetusprotsessides, sealhulgas energia loomisel, aju ja närvisüsteemi funktsioonides ning punaliblede tootmise toetamisel. Mannas sisalduv fosfor, tsink ja magneesium on samuti olulised abimehed närvisüsteemi toimimisel ning antioksüdant seleen toimib stressileevendajana, lisaks võib seleenipuudus põhjustada organismis nohu ja väsimust. Mööda ei saa ka mannas sisalduvast rauast, mis aitab hapnikku hoida vereringes ringluses ning mille puudusest võib tekkida aneemia, väsimus ning südamerütmihäired.

Täistera-nisumanna puhul on tegemist täisteratootega, mis teeb sellest tervislikuma manna kui paljud muud saada olevad mannad. Täistera-nisumana sisaldab nisukliisid, mis mõjub hästi seedimisele.

Manna
Manna Foto: Veski Mati

Võimas abimees palaviku ajal

Kuna manna on peeneteraline, sobib see hästi ka väikelastele. Oled kindlasti kuulnud, et neile soovitatakse mannat anda just siis, kui nad on haiglased. Miks? Sest manna sobib oma koostise poolest hästi suurtele ja väikestele nii palaviku kui ka kõhuvaeguste puhul. Manna imendub kiirelt organismi ja annab palju energiat haigusega võitlemiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles