Kuidas ennast motiveerida? Kolm teaduslikult tõestatud viisi

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Camera Press / Vida Press

Enda motiveerimine on keeruline. Alati juhtub midagi ootamatut või leiame mõne muu ettekäände, miks asju edasi lükata. Mida aga soovitavad teadlased?

  1. Püüa olla positiivne. Millal me kõige rohkem asju edasi lükkame? Ikka siis, kui oleme väsinud, tujust ära või kuidagi muudmoodi negatiivselt häälestatud, kirjutab Time. Seega oleks mõistlik hoida positiivset vaimu, mis ei lase motivatsioonil kaduda. Teadlased ütlevad, et õnnelikkus teeb meid produktiivsemaks, optimistlikumaks ja tegusamaks.
  2. Premeeri end. Teadlased väidavad, et endale premeerimine töötab ehk kui sa teed midagi teades, et hiljem selle eest midagi saad, siis on sul suurem motivatsioon. Premeerida võib ennast ka väikeste saavutuste puhul ja need uhkelt to do listist maha tõmmata. Näiteks anna oma sõbrale 50 eurot ja kui sa kella viieks oma ülesandega valmis saad, siis saad selle 50 eurot tagasi, kui ei, siis jääb see su sõbrale.
  3. Motiveeri ennast läbi teiste. Näiteks, kui sa käid oma sõbrannaga jooksmas ja ta üldiselt on sinust parem, siis see motiveerib sindki rohkem pingutama. Sama töötab grupis töötamise või tegutsemise kohta – koos olles tekib suurem motivatsioon ja soov tulemusteni jõuda.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles