Kas alkohol paneb paremini võõrkeeli rääkima?

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Camera Press / Vida Press

Kõik me oleme kuulnud kellestki või kogenud ise, kuidas kergelt napsisena võib endalegi üllatuseks ladusat võõrkeelt rääkima kukkuda. Kas alkohol tõesti teeb keeleliselt andekaks või on see siiski müüt?

On teada, et alkohol maandab pingeid, mis omakorda vähendab närvilisust ja teeb inimesi julgemaks, vahendab Time. Samas on fakt, et alkohol muudab halvemaks inimese kognitiivsed ja motoorsed oskused ning mõjub halvasti mälule ja tähelepanule. Kuid selgub, et väikses koguses, võib see verbaalsete oskuste taset tõsta.

Katses, milles inimesed pidid pärast väikest alkoholikogust võõrkeelt rääkima, olid positiivsed tulemused ehk inimesed tõesti rääkisid keelt paremini.

Katse viidi läbi 50 saksa keelt rääkiva tudengiga, kes õppisid kõik Hollandis. Katse käigus anti ühele grupile enne vestlust juua vett ja teistele klaas veini või õlut, olenevalt kehakaalust. Tuli välja, et katsealused ise mõlemal juhul ei tundnud, et nad räägivad hollandi keelt paremini, kuid alkoholigrupis olnud tudengite keeleoskust hinnati siiski paremaks. Hinded grammatikale, hääldusele ja sõnavarale olid alkoholigrupis kõrgemad.

Teadlased aga kinnitavad, et selline efekt ilmneb ainult madala alkoholi tarbimisel, kui juba juua rohkem kui üks kaas, võib tulemus olla vastupidine. Seega liigne alkohol pole ei hea tervisele ega keeleoskusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles