Suhteekspert soovitab: kaks asja, mis aitavad suhtes tülisid vältida

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Rex Features / Vida Press

Tülitsemine võib paisuda vahel väga suureks, kuna anname endale rohkem vabadust öelda, mida mõtleme. Seejuures arusaamatused töökaaslastega või sõpradega üritame ja suudame enamasti lahendada rahumeelsemalt. Kuidas seda aga teha ka suhtes?

Suhteterapeut Esther Perel, kes on kirjutanud mitmeid raamatuid konfliktide ennetamise teemal, ütleb, et on kaks põhilist käitumismustrit, mis aitab ennetada või peatada konflikti teket, vahendab Business Insider. Nendeks on empaatia näitamine ja vastutuse võtmine. Oskus aru saada ja mõista, miks teine inimene tunneb just nii nagu ta tunneb, on väga oluline just suhte püsimise ja konfliktide ületamise seisukohalt, rõhutab Perel. Paraku väga tihti me unustame olla empaatilised.

Ka hiljutised uuringud toetavad teooriat, et empaatiavõime ja vastutuse võtmine on eduka suhte nurgakivi. Tuli välja, et paarid, kes rääkisid üksteisega oma tunnetest konflikti tekkimisel ja tundsid, et neid mõistetakse, olid rohkem rahul oma suhtega, kui need, kes ei saanud vajalikku mõistmist. Isegi kui lihtsalt öelda: «jah, ma mõistan», aitab juba teist inimest ja teie suhet, kuigi sa tegelikult päris hästi ei mõista. Kinnitus aga, et sa soovid mõista, annab juba signaali, et sa hoolid.

Teine viis, kuidas käituda, on olla vastutustundlik. Alati see küll ei õnnestu, aga proovi mõelda, miks teine solvub, minu sõnadest valesti aru saab või miks miski teda ärritab. Kõigel, mis me välja ütleme, on tagajärjed ja kui me seda ei taju või tähele ei pane, on suhet raske hoida. Peegelda alati endale tagasi seda, mida just ütlesid ja ürita panna end teise olukorda – need pealtnäha lihtsad nõuanded võivad olla tegelikult keerulisemad kui paistavad, kuid pikas perspektiivis toimivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles