10 asja, mida teha, et saada targemaks

Hanna Kangro
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadupärast käib tarkuse omandamine kogu elu. See, et lõpetame kooli või ülikooli, ei tähenda, et õppimine saab otsa. Enese harimine on äärmiselt oluline igas eas.

Siin on mõned nipid, kuidas oma vaimset võimekust veelgi parandada.

  1. Jälgi, kuidas kasutad aega, mida veedad internetis. Iga hek, mis veedad internetiavarustes, ei pea olema Facebookis või kõmulehtedel, vahendab Time. Veeb on täis igasuguseid arendavaid veebikursuseid ja õpetusi. Asenda mõni minut hoopis millegi kasulikuga.
  2. Kirjuta üles, mida sa oled õppinud. See ei pea olema pikk aga kirjuta üles, mida kasulikku sa täna teada said ja kuidas see sind edasi aitas.
  3. Tee tehtud asjade list. Suurt rolli intelligentsuses mängib õnnetunne. Samamoodi nagu sa kirjutad üles asjad, mida on vaja teha, kirjuta ka üles asjad, mida juba oled teinud või saavutanud. See annab enesekindlust ja jõudu.
  4. Mängi lauamänge. Kõiksugu mälu ja mõtlemist arendavad seltskonnamängud on väga kasulikud. Peale selle on see ka lõbus.
  5. Ümbritse ennast tarkade sõpradega. Teadlased on kindlaks teinud, et kui sa suhtled endast targemate inimestega, sunnib see ka sind rohkem õppima ja targem olema. Samuti on tarkadelt sõpradelt alati, mida õppida.
  6. Loe raamatuid ja ajalehti. See ei pea olema keeruline akadeemiline artikkel, kuigi ka kvaliteet on oluline, kuid lihtsalt loe. Lugemine arendab ja annab uusi teadmisi.
  7. Seleta asju teistele. Albert Einstein on öelnud, et kui sa ei oska midagi seletada lihtsalt, siis sa pole sellest aru saanud. Ole kindle, et sa oled ikka kõigest aru saanud, mida sa tahad teistele selgeks teha. Info vastuvõtmine on alati lihtsam, kui sellest teistele selgitamine.
  8. Proovi uusi ja ebatavalisi asju. Näiteks Steve Jobs, kui ta ülikoolist välja kukkus, läks hoopis kalligraafia kursustele. Tundub üsna kauge asi, kuid tõenäoliselt mängis see tulevikus, tema edus rolli. Sa ei tea kunagi, mida elus vaja läheb.
  9. Õpi uut keelt. Sa ei pea kohe omandama kõrge taseme, vaid võid võtta seda samm haaval. On olemas palju veebikursuseid ja erinevaid tehnikaid, mis aitavad keelt paremini omandada.
  10. Võta aeg maha. Ajul on vaja ka puhkust. Proovi vahel lihtsalt mõtiskleda või mediteerida. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles