Toidumüüdid ja tegelikkus: kas keha vajab puhastuskuure?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Terviseajakiri Üks lahkas aprilli/mainumbris arst, toitumisterapeut ja psühholoog ning Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsiooni president Annely Sootsi abil erinevaid toidumüüte.

Keha iga raku ja elundi loob toit, mida sööme. Seepärast – mida tervislikum see on ja mida parem on seedimine, seda tervem on ka meie keha. Loogiline!

Seedekulglal on trobikond ülesannet: mäluda ja seedida toitu, aidata toitainetel organismi imenduda, väljutada toidu, ainevahetuse, raskmetallide ja ravimite jääke.

Soolestik on barjääriks toksiinidele ja suurtele toiduosakestele, mis ei tohi verre pääseda. Kui pole korralikku seedimist ja toitainete imendumist, võib täiesti normaalne toit muutuda keha jaoks mürgiks.

Lagundamata toiduosakesed ärritavad sooleseina, suurendades selle läbilaskvust. Kui seedumata toiduosakesed jämesoolde jõuavad, on halbadel bakteritel «pidu» ja paljunemine. Lekkiva soole puhul pääsevad sooleseinast läbi ka kemikaalid ning raskmetallid.

Annely Soots: Soolestiku tervise ja jääkide väljaviimise seisukohast on väga oluline saada iga päev piisaval hulgal kiudaineid. Teatud sorti kiudained käivad soolestikust läbi nagu suur hari. Kiudainerikas toit on parim vahend kõhukinnisuse vastu, mil imendub palju toksiine soolestikust tagasi.

Kui sooletraktis vohavad halvad bakterid, imenduvad verre ka nende ainevahetuse jääkproduktid, tekitades kergeid mürgitusnähtusid või soodustades haiguslikke protsesse.

Tervislik puhastus toimub vaid sellise toitumisega, mis paneb kõhu 1–2 korda päevas läbi käima ning toetab vajalike toitainetega maksa detoksi- ehk toksiinide elimineerimise protsessi.

Kindlasti tuleb loobuda toitudest ja jookidest, mis annavad kehale suure toksilise koormuse - näiteks kohvist ja alkoholist.

Hoiduge ka täielikust nälgimisest – paljud kasutavad seda puhastumiseks, kuid nälgides on maksa puhastav funktsioon pärsitud, sest maks vajab selle funktsiooni täitmiseks toitaineid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles