Päevatoimetaja:
Heidi Ruul
Saada vihje

Puust ja punaseks! Valime serviisi: kuidas teha vahet portselanil ja fajansil?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: StockSnap / CC0 Licence

Pealtnäha pole sobiva serviisi valikus midagi keerulist – lähed poodi, valid meelepäraseima välimusega nõudekomplekti ja sooritad ostu. Hiljem aga võid avastada, et lemmiktassi põhi on lühikese ajaga väga kriimuliseks läinud ja ka pastataldriku glasuur on juba paaris kohas murenenud. Samas kasutab sinu tädi juba kümnendat aastat serviisi, mis näeb siiani välja nagu uus. Miks peavad ühed nõud kauem vastu kui teised?

Tänapäeva kiires maailmas mõtlevad päris paljud sööginõudest kui keraamilistest nõudest, süvenemata sellesse, mis materjaliga ühe või teise taldriku puhul täpsemalt tegu. Peaasi, et nõu oleks ilus ja passiks ka kodusesse interjööri. Ega see lähenemine ka otseselt vale pole, kuid kui soovid, et serviis säiliks nägusana kauem (ilma, et seda iga paari aasta tagant vahetada tuleks), pead süvenema ka selle koostisesse.

Portselan

Portselannõu tunned ära selle läbikumavuse järgi. Aseta taldrik vastu valgust ja näed, kuidas see kergelt läbi paistab. Ka toob portselannõu kuuldavale meeldiva kellukeselaadse heli, kui seda toksida. Teistel keraamilistel nõudel seda omadust pole.

Värvuselt on portselan kas valge või kreemikas, mida saad kergesti kontrollida eseme põhja pealt, kus on sageli ilma glasuurita kare rant. Seda ei saa aga võtta ainsa portselani indikaatorina, kuna ka paljud fajanssnõud on põhjast valged nende koostises kasutatud valge savi tõttu.

Ehkki portselane on eri liike (olenevalt materjali täpsest koostisest ja põletustemperatuurist), iseloomustab portselannõusid üldiselt suurem vastupidavus ja pikaaegsus. Tänapäevased portselannõud on kuuma-, külma-, mikrolaineahju- ja nõudepesumasinakindlad. Erinevalt teistest keraamilistest nõudest ei pure neid ka ajahammas – glasuur ei tuhmu ega pragune isegi pikkade aastate jooksul.

Fajanss

Kõik ülejäänud keraamilised nõud võib liigitada fajansi alla. Ehkki ka nende seas leidub erineva vastupidavusega isendeid, jäävad need tugevuselt portselanile siiski alla. Fajanssnõude materjal on poorsem ja pehmem. Seetõttu on ka glasuurimõrad ja muud täkked kiiremad tulema.

Erinevalt portselanist ei kuma fajanss läbi ega too kokkupuutel kuuldavale iseloomulikku kellukeselaadset heli. Fajanssnõud on sageli üleni värvilised. Võid olla kindel, et see punane valgete mummudega kruus, mis sul köögikapis seisab, on fajansist.

Kui rääkida veel portselani ja fajansi erinevustest, siis, mis seal salata, üks suurem erinevus on ka hind. Fajansstaldriku võid kätte saada juba mõne euroga, samas analoogse portselantaldriku hind küündib pigem mõnekümne euro kanti.

Aga kui mul pole raha kallite portselannõude ostmiseks?

Olgu öeldud, alati pole portselannõude ostmine ilmtingimata vajalik ega isegi mõistlik. Kui plaanid uue serviisi soetamist, mõtle läbi selle kasutuskoht ja kasutussagedus. Kindlasti pole mõtet osta portselanserviisi suvilasse ega muude ajutisse elamisse. Kui soovid endale üht efektse mustriga kruusi, millest mõnikord raamatu kõrvale teed trimbata, võib see olla vabalt fajansist.

Kui aga ihaled endale terviklikku nõudekomplekti, mis teeniks sind muretult veel aastaid, on mõistlik langetada otsus portselanserviisi kasuks. Kõiki nõusid ei pea koheselt välja ostma. Osta näiteks kuuene komplekt ja lase endale ülejäänud osad tähtpäevadeks kinkida! Või kogu neid ise rahulikult pikema aja jooksul. Variante, kuidas säästa end serviisi sagedase väljavahetamisega seotud peavalust, on mitmeid.

Kokkuvõttes ei saa öelda, et portselan on alati parem variant kui fajanss ja vastupidi. Oluline on neil kahel vahet teha ja soetada vastavalt olukorrale üks või teine. Tegelikult aga on veel teisigi sööginõude materjale, näiteks karastatud klaas või kivi. Aga sellest juba mõnes järgnevas blogipostituses!

Märksõnad

Tagasi üles