Valmista värviline munapühadetaldrik

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piret Post «Teeme koos».
Piret Post «Teeme koos». Foto: Ajakirjade Kirjastus

Munapühadeks võib munade keetmise ja värvimise asemel või sellele lisaks kaunistuseks vormida ka värvilisi villapalle. Villaheie, mida selleks kasutatakse, sobib ka muudeks kaunistusteks, näiteks vähem värvilistele munadele pehme pesa tegemiseks.

Piret Post õpetab ajakirja Pere ja Kodu meisterdamisraamatus «Teeme koos», kuidas värvilisi villapalle tehakse. Villapallikesed sobivad tüdrukutele mängimiseks kui ka kevade alguse puhul lauakaunistuseks. Klienditeenindaja Liann Lõngadest soovitas lisaks, et tehtud pallidest saab teha ka ehteid, neid nõelaga niidi otsa lükkides.

Villapallide valmistamiseks on vaja majapidamisseepi ja kuuma vett seebilahuse tegemiseks ning värvilist villaheiet, mida saab lõnga- ja käsitöökauplustest, villavahetuspunktidest ja näiteks Tiimarist. Lisaks pallikestele saab villaheidest seebivees vormida ka mänguloomade kaabusid ja teisi kujundeid, vastavalt fantaasiale.

Alustuseks tuleb majapidamisseep riivida, villaheidest aga kerida tihedad kerad. Viltimiseks tuleb villakerasid veeretada ja hõõruda kuumas seebivees 15 kuni 20 minutit käte vahel. Kui pallid on kenasti vildistunud, võib need kraani all seebiveest puhtaks pesta ja taas ümmarguseks veeretada.

Kevadist värvi toob tuppa ka mõni enda kaunistatud taldrik, mida võib samuti lastega koos teha. Keraamikavärve on võimalik soetada erinevatest hobikauplustest, samuti Kaubamajast. Värve võib osta ühe kaupa, aga komplektina. Üksikute ühistegemiste jaoks on mõistlikum valida mitme värviga komplekt – ühe värvi kogused on väiksemad, aga värvivalik sama raha eest rikkalikum.

Nõude kaunistamiseks on vaja hobivärve, peenikese otsaga pintslit ja muidugi nõusid, kas siis vanemaid ja juba luitunuma ilmega tasse-taldrikuid värskema ilme saamiseks või uusi ja ühevärvilisi. Ise nõude värvimine võimaldab valmistada täiesti omalaadseid kingitusi sõpradele ja tuttavatele.

Nõude värvimise puhul nii-öelda koduste vahenditega tuleb Vunderi kunstikaupluse müügiassistendi Maire Kõvamehe sõnul arvestada eelkõige sellega, et kõik need nõude osad, mis toiduga kokku puutuvad, tuleb jätta värvimata, ehk siis taldrikupõhjad ja ka kruuside servad. Seevastu kruuside välisküljed ja taldrikute ääred võib kaunistada täpselt nii rikkalikult, kui meeldib. Mitme värvi üksteise peale kandmisel tuleb lasta eelmisel veidi kuivada, et värvid ei seguneks.

Kui värvides läheb midagi sassi, siis saab selle kohe vatitupsuga maha puhastada. Kui taldriku kaunistus valmis, tuleb see asetada ahju ja kuumutada pärast õige temperatuuri saavutamist umbes pool tundi 150 kuni 170 kraadi juures vastavalt tootja juhistele. Pärast kuumutamist on soovitatav nõud jätta ahju jahtuma. Enamikul juhtudel on need kaunistatud nõud ka masinpestavad. Pintslid tuleb pärast kasutamist kohe sooja veega puhtaks pesta.

Nõusid kaunistades tuleks ennekõike seda silmas pidada, et selleks ei ole vaja mingeid erioskusi ja ei pea olema ilmtingimata joonistamist olema õppinud. Tükk maad olulisem on pealehakkamine ja mõni inspireeriv muster või värvivalik, sest võtteid on erinevaid, soovitatakse raamatus «Käsitöö klaasimaalist mosaiigini».


Abistava materjalina on artikli kirjutamisel kasutatud Piret Posti raamatut «Teeme koos» (Ajakirjade Kirjastus, 2010) ning Simona Halli «Käsitöö klaasimaalist mosaiigini» (Varrak 2009).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles