Psühhiaater: vägivaldse mehe juurest tuleks lahkuda salaja (1)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vägivaldne ja ähvardav mees.
Vägivaldne ja ähvardav mees. Foto: Vida Press

«Mõni naine on Eestis ka põlema pandud või maha lastud pärast seda, kui läks mehele suhte lõpetamisest teatama,» ütles Pealinnale naiste varjupaikade jurist Merle Albrant. «Naise jaoks on elus kõige ohtlikum aeg just siis, kui ta hakkab vägivaldsest suhtest lahkuma.»

Psühhiaater Ülle Kalviku sõnul peab vägivaldse suhte puhul arvestama, et mees ei lase naisel kergesti ära minna. «Tal on vaja objekti, kelle peal oma pingeid maandada – tekib harjumus. Sellistes olukordades kokkuleppeid ei saavuta,» nentis Kalvik, kelle sõnul peaks naine proovima vägivaldse mehe juurest lahkuda näiteks siis, kui mees kodus ei ole. «Tuleb minna salaja ja vaikselt.»

Naiste varjupaikade liidu juristi Merle Albranti sõnul muutuvad vägivaldsed mehed pärast lahutust alati veel ohtlikumaks, nende vägivaldsus võib aga võtta teise kuju. «Tavaline on naise ähvardamine ja hirmutamine. Kõige ohtlikumad ongi sellised inimesed, kes ütlevad ohvrile, et ma tapan su niikuinii ära, mul pole midagi kaotada,» mainis ta.

Albrant on oma töös kokku puutunud näiteks juhtumiga, kus mees suhte lõppemist soovinud naise bensiiniga üle valas ja põlema pani. «See mees oli vägivaldne juba pikema aja jooksul, nagu see ikka tavaliselt on. Lahutus oli naise viimane püüe saada selle mehe kontrolli alt välja,» rääkis jurist. «See oli mehe kättemaks naisele selle eest, et naine julges lahutada – iseseisvalt otsustada, mehele mitte alluda, seista enda õiguste eest.»

Ka relvaga ähvardamise juhtumeid tuleb Albranti sõnul tihti ette. «Nõustamiste käigus tuleb välja, et väga paljudel meestel on kodus relvad, mõnel on relvaluba, mõnel on aga relvad ebaseaduslikult. Relvaga ähvardamised hakkavad toimuma üldjuhul just siis, kui vägivaldne mees hakkab tajuma, et ohver n-ö kipub tal sõrmede vahelt ära libisema ehk kui naine hakkab mehest lahutama,» selgitas jurist. «Meil on ohvritega töötavatel spetsialistidel juba selliseid kogemusi, et naine on maha lastud siis, kui läks mehele suhte lõpetamisest teatama.“

Albrant on näinud vägivaldse mehega suhte lõpetamisel kokkuvõttes vaid kahte varianti: mees kas ei ole lahutuse ja lahkumisega nõus ning proovib seda iga hinnaga takistada, või siis vastupidi – mees viskab naise päevapealt tänavale ja keelab vara kasutamise ning laste nägemise.

«Vägivallaohvritega töötavad psühholoogid on ütelnud, et naise jaoks on kõige ohtlikum aeg just siis, kui ta hakkab vägivaldsest suhtest lahkuma,» nentis Albrant. «Pannakse luku taha, võetakse ära raha ja dokumendid, võetakse ära telefonid ja visatakse basseini, kõike on ette tulnud,» kirjeldas Kalvik viise, kuidas mehed on naiste lahkumist takistada üritanud.

Loe täispikkuses artiklit Pealinnast!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles