Salapärasel sumedal augustikuu õhtul on mõnus end kosutada imemaitsva lihtsalt valmiva pirukaga. Selleks pole vaja teha muud, kui sammud poodi seada, haarata Veski Mati täisterasspeltjahu, natuke kitse- ja parmesani juustu ning koort.
Ideaalne vahepala sumedateks õhtudeks: Vaata, kuidas valmistada suussulavat kitsejuustu-tomatipirukat (1)
Vaja läheb:
Põhi:
200 g Veski Mati täisteraspeltajahu
0,5 tl soola
100 g külma võid
1 muna (M)
Täidis:
3 muna
150 ml 10% koort
20 g riivitud parmesani juustu (u 0,5 dl)
110 g pehmet kitsejuustu
200 g kirsstomateid
soola, pipart
Alusta piruka põhja valmistamisest. Sega jahu soolaga ja lisa külma või tükikesed. Näpi sõrmede vahel tainas puruseks. Lisa muna ja sega kiiresti ühtlaseks tainaks. Vormi tainas lamedaks kettaks ning mässi seejärel toidukilesse. Lase külmkapis 30 minutit seista.
Määri 23 cm lahtikäiv pirukavorm võiga. Vajuta tainas vormi põhja ja külgedele. Tasanda servad noaga. Torka kahvliga põhja sisse augud. Tõsta vorm koos taignaga veel 30 minutiks külmkappi.
Kuumuta ahi 200 kraadini. Lõika küpsetuspaberist pirukavormist umbes 10 cm suurem ketas. Tõsta pirukale. Vala peale küpsetusoad (kas spetsiaalsed keraamilised küpsetusoad või kuivatatud herned, oad, riis vms). Küpseta põhja alumisel siinil 12 minutit. Eemalda seejärel küpsetuspaber koos küpsetusubadega ja jätka põhja küpsetamist lahtiselt veel 5 minutit. Tõsta põhi ahjust välja.
Valmista täidis. Klopi kausis munad lahti. Lisa koor ja parmesani juust, maitsesta soolaga. Lõpuks sega hulka pehme kitsejuust. Täidis võib jääda veidi tükiline. Vala täidis eelküpsetatud pirukapõhjale. Lao peale kirsstomatid. Küpseta pirukat ahju keskmisel siinil 180 kraadi juuress 25 minutit, kuni täidis on hüübinud ja kuldne.
Tõsta pirukas ahjust. Lase umbes 15 minutit taheneda. Kui soovid, jahvata peale mõned keerud musta pipart. Serveeri värske salatiga. Head isu!