Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Kui hästi tunned oma lemmikriisi?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veski Mati pakub eestlastele erinevaid kõrgekvaliteedilisi riisisorte.
Veski Mati pakub eestlastele erinevaid kõrgekvaliteedilisi riisisorte. Foto: Veski Mati

Riisi võiks pealiskaudselt pidada iga päevaseks ja tavaliseks toiduaineks.

Ent tegelikult peidab tilluke tera endas palju delikaatseid ja huvitavaid maitsenüansse. Sõltuvalt riisist võib see olla mage või kergelt magus, lilleline või pähkline, kreemine või sõmer. Sõltumata sellest, millist riisi eelistad, on hea teada, et värskel riisil on mõnusalt lenduv ja isuäratav aroom.

Huvitavaid fakte erinevatest riisisortidest: 

SUSHI-RIIS – SPETSIAALNE JA ERILINE

• Spetsiaalne riisisort, mis sisaldab palju kleepvalku.

• Kasvatatakse Aasias, Ameerikas, ka Euroopas.

• Tuleb alati enne keetmist hoolikalt läbi pesta.

• Sushi tähendab tõlkes riisivõileiba.

• Seda pähklimaitselist riisi peetakse riiside kuningaks.

RISOTORIIS ON LÜHIKESE TERAGA JA LUMIVALGE

• Risotoriisi tuntuimad sordid on ’Arborio’ ja ’Carnaroli’.

• Enamasti kasvatatakse risotoriisi Itaalias.

• Seda riisi peetakse kõige peenemaks riisiks, sest see tõmbab endasse palju vedelikku, muutumata liiga pehmeks.

• Sobib hästi ka paellade ja pilafi valmistamiseks.

BASMATIRIIS – PIKA TERAGA JA DELIKAATSE MAITSEGA

• Bas mati tähendus on hindi keeles ’hästi lõhnav’.

• Basmatiriis on pärit Põhja-Indiast Himaalaja mäejalamilt, kasvatatakse ka Pakistanis.

• Riisitera paisub pärast keetmist pikkusesse ehk siis muutub sihvakamaks.

PRUUN TÄISTERARIIS – SÜGAVA SISU JA TUMMISE MAITSEGA

• Pruuni riisi ehk täisterariisi nimetatakse ka kooritud riisiks.

• Pruun täisterariis sisaldab rohkem kiudained ja on seetõttu palju kasulikum kui valge riis.

• Mainimist väärib ka E-vitamiini sisaldus – see aitab ära hoida rakkude kahjustumist ning vähendab ka südamehaigustesse haigestumise riski.

• Eeltöötlemata riisi tuleks keeta vähemalt 40 minutit.

Riis pakub palju vaheldusrikkust ning peaaegu piiritult serveerimisvõimalusi.

Vaata Eestis leiduvat riisisortimenti SIIT!


Tagasi üles