Huvitavaid fakte erinevatest riisisortidest:
SUSHI-RIIS – SPETSIAALNE JA ERILINE
• Spetsiaalne riisisort, mis sisaldab palju kleepvalku.
• Kasvatatakse Aasias, Ameerikas, ka Euroopas.
• Tuleb alati enne keetmist hoolikalt läbi pesta.
• Sushi tähendab tõlkes riisivõileiba.
• Seda pähklimaitselist riisi peetakse riiside kuningaks.
RISOTORIIS ON LÜHIKESE TERAGA JA LUMIVALGE
• Risotoriisi tuntuimad sordid on ’Arborio’ ja ’Carnaroli’.
• Enamasti kasvatatakse risotoriisi Itaalias.
• Seda riisi peetakse kõige peenemaks riisiks, sest see tõmbab endasse palju vedelikku, muutumata liiga pehmeks.
• Sobib hästi ka paellade ja pilafi valmistamiseks.
BASMATIRIIS – PIKA TERAGA JA DELIKAATSE MAITSEGA
• Bas mati tähendus on hindi keeles ’hästi lõhnav’.
• Basmatiriis on pärit Põhja-Indiast Himaalaja mäejalamilt, kasvatatakse ka Pakistanis.
• Riisitera paisub pärast keetmist pikkusesse ehk siis muutub sihvakamaks.
PRUUN TÄISTERARIIS – SÜGAVA SISU JA TUMMISE MAITSEGA
• Pruuni riisi ehk täisterariisi nimetatakse ka kooritud riisiks.
• Pruun täisterariis sisaldab rohkem kiudained ja on seetõttu palju kasulikum kui valge riis.
• Mainimist väärib ka E-vitamiini sisaldus – see aitab ära hoida rakkude kahjustumist ning vähendab ka südamehaigustesse haigestumise riski.
• Eeltöötlemata riisi tuleks keeta vähemalt 40 minutit.
Riis pakub palju vaheldusrikkust ning peaaegu piiritult serveerimisvõimalusi.
Vaata Eestis leiduvat riisisortimenti SIIT!