Kümme nõuannet, kuidas paraneda ilulõikusest

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Ilulõikusest paranemine võtab aega ja kindlasti tuleb järgida oma arsti nõuandeid.

Kotka Erahaigla plastikakirurg dr Jüri Kullamaa annab nõu, kuidas ilulõikusest taastuda ja mida paranemise ajal kindlasti vältima peaks.

  1. Peale igat tüüpi näopiirkonna ilulõikust, olgu selleks kortsude silumine, ninaoperatsioon või silmalaugude plastika, on tähtis asetada lõigatud piirkonnale külma. Isegi kui haaval on sidemed peal, tuleks aeg-ajalt seda külmakotiga rahustada. Toimingut peaks kordama arsti soovituste järgi.
  2. Plaani oma taastumist. Sõltuvalt lõikusest võib taastumisaeg olla paarist päevast kuni kahe-kolme nädalani. Jäta see meelde, kuna taastumine võib mõjutada su tööd ja muid plaane.
  3. Ole tulemuste suhtes realistlike ootustega. Kahjuks peab tõdema, et vahetult peale operatsiooni võib välimus olla veidi ehmatav ning alles siis algab paranemiseprotsess. Kõik kosmeetilised lõikused põhjustavad haavu ja paistetust. Reaalsed tulemused ei ole üldiselt näha enne paari nädala möödumist, anna organismile aega paranemiseks. Kui sulle tundub, et haava paranemisega võib midagi valesti olla, siis räägi sellest koheselt oma arstiga.
  4. Järgi oma kirurgi soovitusi. Vahet pole kas see on retseptiravimite võtmine, harjutuste tegemine või hügieenisoovitused – su kirurg annab parimat nõu.
  5. Organiseeri endale keegi, kes hoolitseks sinu eest esimesed 48 või 72 tundi. Isegi kui sa siiralt usud, et sa saad jätkata tavapärase rutiiniga, kulgeb paranemisprotsess palju kergemini ja vähesema vaevaga, kui sul on keegi kõrval abiks.
  6. Joo vett. Igasugune lõikus viib kehast vett välja ning vee joomine aitab sul taastada kaotatud vedelikke.
  7. Kui sul on olnud lõikus pea- või kaelapiirkonnas, näiteks otsmiku või kaela tõstmine, on tähtis hoida opereeritud piirkonda püstisemas asendis. Samuti ei tohi nägu padjas magada. Niimoodi alaneb paistetus kiiremini ja ka paranemisprotsess on kiirem. Rinnaoperatsiooni puhul ei tohi kõhuli magada.
  8. Väldi otsest päikesevalgus.
  9. Ära võta aspiriini või teisi verevedeldajaid. Teised valuvaigistid on üldiselt lubatud, aga kindlasti konsulteeri oma arstiga ja uuri, milliseid käsimüügi ja retseptiravimeid tohib võtta.
  10. Väldi raskuste tõstmist. Taastumise ajal on raskuste tõstmine rangelt keelatud. Isegi kui sul on enesetunne hea, siis kuula oma arsti ja järgi tema poolt antud nõuandeid.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles