Ema hoiatab šoki järel teisi: toas kuumarabanduse saanud laps ei ärganud uinakust

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ekraanitõmmis

Suvel loetakse lapsevanematele sõnad peale, et lapsi ei tohi jätta kuuma autosse või pikalt päikese kätte. Vähem räägitakse sellest, et kuumarabanduse võib saada ka palavas toas. Kanada naine Jennifer Abma tuletab seda pärast väga ehmatavat kogemust teistelegi meelde.

Juuli keskpaigas oli Jenniferi kodupaigas Edmontonis 32 kraadi sooja. Palavuse eest hoidudes püsis ta oma kahe lapsega toas ja pani nad lõuna ajal tuttu, edastab Today.

Kõik oli korras, kuni ema läks lapsi äratama ja avastas, et tema kolmeaastane tütar Anastasia on tursunud, higine, punetav ega ärka unest kuidagi üles. Paanikas ema kutsus kiirabi.

Selgus, et toatemperatuur oli tasapisi tõusnud 50 kraadini ja pisikese Anastasia kehatemperatuur oli 40 kraadi. Tal oli kuumarabandus.

Arst rääkis emale, et neil vedas, sest tüdrukutirts oli püsivatest kahjustustest vaid minutite kaugusel. Kui kuumarabandus oleks jäänud pikemalt märkamata, võinuks see kahjustada lapse aju, südant, neere ja lihaseid. Mida kauem ravi viibib, seda suurem on tõsiste komplikatsioonide ja isegi surma oht.

Jennifer Abma pöördus sotsiaalmeediasse ja avaldas seal foto tütrest, kes kuuma käes kannatada sai.

Parameedikutel kulus lapse äratamiseks 20 minutit. Peale selle, et laps oli ülekuumenenud, oli ka ta veresuhkrutase nii madalale langenud, et ta avas silmad alles pärast sahharoosi manustamist.

Kuna tavaliselt Kanadas nii palav ei ole, ei osanud ema arvestada, et toas saunakuumus tekib. Aknad olid kinni ja aknakatted olid ees. Õhk ei liikunud ning nii tekkis kiirabitöötajate sõnul magamistoas samasugune olukord nagu tekiks suvel kinniste akendega autos.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles