Kas laps peaks kandma päikseprille?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Lisaks SPF30+ päikesekreemile peaks lapse suvearsenali kuuluma ka korralikud, eelistatavalt prillipoest ostetud päikeseprillid, sest lisaks nahale kahjustab liigne UV-kiirgus ka silmi.

Ida-Tallinna Keskhaigla silmakliiniku arsti Reili Rebase sõnul võiks laps kaitsvaid päikseprille kanda rannas olles ja teistes sarnastes intensiivse päikesevalgusega olukordades, kirjutab Emmede Klubi. Mänguväljakul või koduaias mürgeldades piisab silmadele varju heitvast peakattest ning varjus pole muidugi üldse vaja valgust silmadest eemale peletada. Nimelt on liigsel UV-kiirgusel silmadele negatiivne mõju, kuid mõõdukal päikesevalgusel jällegi positiivne. 

Rebane loetleb, et UV-kiirgusega liialdamine põhjustab hallkaed, silma piirkonna (sh silmapõhja) sünnimärkide muutuseid ja silma limaskesta kahjustusi. Kusjuures UV kiirguse kahju silmadele on kumulatiivne - kahjustus hakkab juba lapsepõlves kogunema ning koguneb terve elu jooksul. Seega pole asjakohane arvata, et kuna hallkae on pigem vanemate inimeste haigus, siis lapsena silmi hallkae tekkeriskide eest kaitsema ei pea.

Valgel ajal õues mängimisel on aga lapse silmadele ka oluline positiivne mõju: see kaitseb tulevikus lühinägelikkuse eest. «Valgus, mida silmapõhjad lapseeas saavad, aitab kaitsta lühinägelikkuse progressiooni eest vastutavaid rakke, kui lühinägelikkuse eelsoodumus on olemas,» selgitab Rebane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles