Hoiatav pretsedent: sõnumite ignoreerimine tõi kohtus lahutuse

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Ilmselt olete kursis selle ärritava, näriva tundega, mis hinges pakitseb, kui olete kellelegi sõnumi saatnud ning messenger-äpis selgelt näete, et ta on selle läbi lugenud – kuid, oh õudu, justkui ei plaanigi vastata? Seda nimetatakse ka eesti keeli «seenetamiseks» (kuna Facebooki sõnumite alla ilmub inglisekeelne sõna seen, mis näitab, kui sõnumit on nähtud). Nüüd on maailmast olemas ka kohtupretsedent, mis «seenetamise» otseselt hukka mõistab.

Taiwani naine sai kohtus lahutuse, tuues tõendiks just «loetud»-märkega sõnumid, mida ta oli oma abikaasale rakenduse Line vahendusel saatnud. Sealt oli selgelt näha, et mees oli sõnumeid näinud, kuid lihtsalt ei suvatsenud nendele vastata.

Kohtunik ütles, et sellest nähtus ilmselgelt: nende abielu ei olnud enam võimalik parandada.

Naine saatis poole aasta jooksul oma mehele mitmeid sõnumeid, sealhulgas ka ühe, kus teatas, et on pärast autoõnnetust haiglas. Selles ta ka küsis, miks mees ta sõnumeid vaid loeb ja ei vasta. Kuigi mees teda korra haiglas külastas, leidis kohtunik, et see käitumine pole piisav ning vastamata sõnumid näitavad ükskõiksust. «Kostja ei uurinud kunagi hageja käekäigu üle ning informatsioon, mille hageja talle edastas, ei saanud vastust,» seisab kohtulahendis. «Nende abielu pole võimalik päästa.»

Paar kuud pärast autoõnnetust saatis mees korra naisele sõnumi, kuid see puudutas koera heaolu ning naisele tulnud posti. Kordki ei küsinud mees naise tervise järele.

Paar oli abielus aastast 2012, naine 50ndates ja mees 40ndates eluaastates. Neil oli teisigi probleeme – pärast abiellumist kolis naine mehe juurde, kus jagas eluruume meheema, noorema venna ja vennanaisega. Mehe pere kohtles naist halvasti, samas nõuti, et ta maksaks kõik arved. Näiteks piirati tema duši all käimise aega ning dikteeriti, kui kuum võib olla vannivesi.

«Normaalne paar ei tohiks teineteist nii kohelda,» vahendab BBC kohtunik Kao sõnu. «Line’i sõnumid olid väga oluline tõendusmaterjal, mis näitas abielu üleüldist seisukorda ning seda, et osapooltel puudus kommunikatsioon.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles