Tähistame mõistlikult: kümme alkomüüti, mis ei vasta tõele

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Foto: Arne Trautmann / PantherMedia / Scanpix

Jaanipäev on eestlastele väga tähtis püha, kuid pahatihti kipuvad pühad käima koos alkoholiga. Et me kõik järgmisel päeval siiski end rõõsa ja tervena tunneksime, lükkame maanteeameti abiga ümber kõige levinumad alkomüüdid. Pea meeles: kui jood, joo mõistlikult ja mitte mingil juhul ära istu alkoholi pruukinuna rooli!

1. Aktiivne füüsiline tegevus aitab kiiremini kaineks saada.

Füüsilise koormuse tulemusel koguneb lihastesse piimahape ning lihased väsivad, mistõttu alkoholi tarvitamisega saab organism lisatööd – maks ei suuda alkoholi ning piimhapet korraga kõrvaldada. Suur füüsiline koormus võib olla pigem tervisele ohtlik.

2. Paar tassi kanget musta kohvi või energiajooki põletab kiiremini alkoholi.

Kohvis sisalduval kofeiinil on ergutav toime, kuid reaalsuses muudab see inimese lihtsalt erksamaks, mitte ei vähenda alkoholijoovet. Alkoholi ja energiajoogi üheaegne tarbimine suurendab alkoholimürgistuse tõenäosust.

3. Külm dušš aitab kiiremini kaineks saada.

Sarnaselt kohvi ja energiajoogi tarbimisega muudab ka külma duši all käimine enesetunde erksamaks, kuid alkoholi põletamise protsess toimub ennekõike maksas ning selle kiirust muuta ei ole võimalik.

4. Keefirist ning kommidest on võimalik saada alkoholijoove.

Keefiris ning alkoholiga kommides on väga väike kogus alkoholi (kogukaalust 1–2 protsenti) ning seetõttu need ei tekita alkoholijoovet.

5. Õlu ja siider on nagu karastusjoogid.

Ei ole! Üks 0,5-liitrine 5% kangusega õlu sisaldab 20 grammi puhast alkoholi, nii et ka lahjad alkohoolsed joogid tekitavad joobe.

6. Alkohol muudab liikluses erksamaks ja tähelepanelikumaks.

Juba väike kogus alkoholi juhi veres pärsib tema otsustusvõimet, tähelepanu ja reaktsioonikiirust. Samuti tekivad probleemid kiiruste ja vahemaa hindamisel, kursi hoidmisel ning vaateväli aheneb, mis tähendab, et külgedel toimuvat ei tajuta.

7. Alkohol parandab une kvaliteeti.

Une kvaliteedile ja kvantiteedile on alkoholil nii lühi- kui ka pikaajaline mõju. Suure koguse alkoholi tarbimisel on unefaasi esimesed tunnid küll sügavad, kuid öö teine pool on selgelt häiritud. Inimene ei jõua n-ö unenägude faasi, mis on aga hädavajalik vaimse tervise jaoks, et olla värske ka järgmisel päeval.

8. Viin on külmarohi.

Kange alkohol tekitab juues soojatunde, sest pindmised veresooned laienevad. See on külmas keskkonnas ohtlik, sest soojuse äraandmine alkoholi tarbimise tõttu suureneb.

9. Alkoholi lagundamisprotsessi on võimalik kiirendada.

95 protsenti alkoholist väljub organismist valdavalt tänu maksa tööle. Väga väike kogus alkoholist eraldub läbi inimese hingeõhu, naha ning uriini kaudu. Ainus moodus kainenemiseks on aeg.

10. Pits viina on suurema alkoholisisaldusega kui klaas õlut.

Ei ole! Üks 0,5-liitrine 5% kangusega õlu sisaldab 20 grammi puhast alkoholi, kuid pits ehk 40 ml viina sisaldab 13 grammi puhast alkoholi. Erinevate jookide alkoholisisaldustega on võimalik tutvuda SIIN

Lugu ilmus esimest korda 22.06.2017.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles