Üks «tervislik» rasv, mis ei olegi sulle nii kasulik

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: j sierpniowka / Panthermedia / Scanpix

Enamik meist on kursis «tervislike» toitudega, mida me ise ehk proovinud ei ole, kuid teame vähemalt üht sõpra, kes kinnitavad nende headust – olgu selleks siis mandlipiim, agaavinektar või kinoa.

Kuid paljud neist toiduainetest ei ole sulle nii kasulikud, kui sa seni ehk arvanud oled, kirjutab AOL. Ja üks neist on kookosõli, mille kohta toitumisnõustajad ja dieedieksperdid soovivad, et see poleks nii väga moodi läinud.

Ameerika südamehaiguste ühendus uuendas hiljuti oma tervisliku elu juhtnööre, et lisada soovitus: inimesed peaksid vältima küllastunud rasvade liigset tarbimist. Küllastunud rasvu leidub näiteks võis, veiselihas ja kookosõlis. Ning kuigi eksperdid teavad, et enamik küllastunud rasvu jõuab moodsa inimese toidulauale loomsetest produktidest, tuletavad nad nüüd inimestele meelde, et ka taimsetes toodetes võib leiduda küllastunud rasvu – näiteks palmi- või kookosrasvas.

Kalori- ja rasvasisalduselt on kookosõli praktiliselt võrdväärne oliiviõliga, kuid erinevalt oliiviõlist, kus on ühes supilusikatäies vaid gramm küllastunud rasvu, leiab samas koguses kookosõlis küllastunud rasvu 12 grammi. Kuna küllastunud rasvad võivad kehas tõsta «halva» kolesterooli hulka, peab nende tarbimisel olema ettevaatlik. Seega on hea mõte jääda vana hea klassiku, oliiviõli juurde!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles