Solaariumi kasutamine alla 35-aastaselt võib tõsta melanoomiriski 75 protsenti

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Solaarium.
Solaarium. Foto: Priit Simson

Alates 1970ndate lõpust on melanoomi diagnoosimine 15- kuni 34-aastaste brittide seas kolmekordistunud ning tõusutrend jätkub - Suurbritannia vähiühingu hinnangul võib selles vähemalt osaliselt süüdistada solaariumi kasutamist.

Solaariumi kasutamine alla 35-aastaselt võib tõsta melanoomiriski tervelt 75 protsendi võrra ning eriti ettevaatlikud peaksid olema noored naised, kelle tõenäosus haigestuda nahavähki on statistika järgi kaks korda suurem kui noortel meestel, vahendab BBC.

Arhitektibüroo assistendil Lindsey Coane’il (27) Prestonist diagnoositi pahaloomuline melanoom juba 6 aastat tagasi. Sel ajal külastas ta regulaarselt solaariumit.

«Ma käisin ülikooli ajal kahe aasta jooksul iga nädal solaariumis ja võtsin korraga kuus kuni üheksa minutit. Ma tõesti püüdsin olla päevitunud ning sain sõpradega puhkusel olles tihti päikesepõletusi,» rääkis Lindsey.

Noor naine on veendunud, et nii liigne solaariumi kasutamine kui ka päikesepõletused põhjustasidki melanoomi, mis avastati tema jalal.

«Ma olen väga õnnelik, et vähk avastati varakult. Kuid mu jalalt tuli siiski eemaldada palju nahka ja kudet, lõigates seejuures läbi mõned närvid, mis jättis mu jala osaliselt tuimaks.»

Uudist kommenteerinud spetsialistid märkisid, et nahavähi diagnoosi sagenemine on küll seotud päevitunud naha trendi ja odavate puhkereisidega, kuid ka paranenud varase diagnoosimise võimalustel on numbrite suurenemises oma osa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles