Seitse põhjust, miks suvelaager on lastele parim puhkus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Lastelaager on tore võimalus veeta suvevaheaeg lõbusalt ning arendavalt. Kui olete ka ise lapsepõlves noortelaagris käinud, siis mäletate isegi, milliseid põnevaid seiklusi ja elamusi laager pakkus ja kui palju huvitavat seal kogu aeg teha oli. 

Kõikide lõbusate tegevuste mõte lastelaagris ei ole aga pelgalt meelelahutus, vaid eesmärk on pakkuda tervistavat ja arendavat puhkust ning tagada lapse arengut toetav keskkond, mis arvestaks tema vajaduste, ootuste ja iseärasustega.

Selleks on noortelaagris tööl professionaalsed kasvatajad, kes on kompetentsed töötama laste ja noortega ning tagavad turvalise olemise – mitte ainult füüsilise keskkonna näol, vaid ka vaimset heaolu tekitava olustikuna.

Alljärgnevalt saab lugeda mõningaid põhjused, miks lastelaager hea ning arendav on.

Lapsed liiguvad palju värskes õhus

Lapsed on ju loomupäraselt aktiivsed ning armastavad palju liikuda. Tiheda kooligraafiku kõrvalt ei ole lastel sügistalvisel ajal tihtipeale liikumiseks ning sportimiseks palju aega jagunud. Suvi on parim võimalus aktiivseks puhkamiseks, spordi harrastamiseks ja looduses viibimiseks ning kus seda paremini teha saakski, kui mitte lastelaagris!

Eduelamuste kaudu enesekindluse tõus

Lastelaagri mitteformaalses õpikeskkonnas saadud kogemused võivad lapsele pakkuda eduelamusi ning tõsta seeläbi oluliselt enesekindlust ja iseseisvust. Lastelaagrite tegevused on lõbusad ja samas arendavad ega ole orienteeritud tulemustele või akadeemilistele saavutustele, vaid väärtustavad oluliselt enam õpi- ja arenguprotsessi ning lapse rolli ja panust selles.

Nutiseadmetest väljalülitumine

Kui lapsed võtavad pikema puhkuse ekraanidest ja nutiseadmetest, annab see võimaluse taasavastada endas loovust ning suhestuda vahetult ümbritseva maailma ja sõpradega, tunda emotsioone ja osaleda päristegevustes, mida võib-olla liiga tihti on asendanud nutiseadmed. Laager võib lapsele pakkuda hulgaliselt avastamisrõõmu!

Oskuste arendamine

Lastelaagrite programmilised tegevused võimaldavad lapsel täiustada oskusi või arendada annet mõnel alal, mis teda kõige enam köidab. Samas on laagrite tegevuskavad üles ehitatud viisil, mis jätab lastele piisavalt ruumi ka uute alade või tegevuste avastamiseks.

Iseseisvuse kasvatamine

Laste- ja noortelaager võib olla suurepärane koht, kus harjutada vastutuse võtmist ning iseseisvalt otsustamist, ilma et vanemad või õpetajad iga sammu suunaksid või juhiksid. Igapäevaste otsuste ning valikute tegemine ning seda turvalises ja toetavas keskkonnas, nagu seda on laager, on noorele inimesele parim viis astuda esimesi samme iseseisvama elu suunas. Tavaliselt oskavad lapsed seda võimalust ka väga hästi hinnata.

Sotsiaalsete oskuste õpe

Laagrisse tulek tähendab kogukonnaga liitumist, kus kõik peavad üksteist austama ning üksteisega arvestama. Koos laagris elades õpitakse tegema koostööd, jagama majapidamistöid, lahendama erimeelsusi ning mis kõige tähtsam – hindama vahetu suhtluse võlu.

Uute sõprade leidmine

Laager on tavaliselt just see koht, kus leitakse parimad sõbrad ja mõnel juhul kogu eluks. Turvaline laagrikeskkond erineb igapäevasest koolikeskkonnast selle poolest, et loob vaba ning loova õhkkonna, kus laps ei tunne sotsiaalset survet ning kus ta saab olla tema ise ning tunda end hästi – naerda, laulda, sõpradega juttu ajada, mängida ning teha praktiliselt kõike koos parimate kaaslastega.

Miks mitte teha laagrisuvega juba nüüd algust ning asuda koos lapsega just temale meelepärast laagrit valima! Allolev suvekalender on just õige koht, kust alustada!

Allikad: www.ourkidsmagazine.com, www.rockbrookcamp.com. 

Suvevaheaja infot koondab ja vahendab Tallinna spordi- ja noorsooamet.

Tutvu suvevaheaja võimalustega laste ja noorte suvekalendris!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles