Mõrvadest psühhoosini: seitse üllatavat viisi, kuidas linnas elamine su tervist mõjutab

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Olenevalt sellest, kellelt küsida, kirutakse linnas elamist või kiidetakse mugavusi taevani. Kuid isegi kõige veendunum urbanist võib tõdeda, et linnaelul on omad pahupooled.

ÜRO andmetel elab üle kogu maailma linnades natuke üle poole rahvastikust, aastaks 2050 ennustatakse seda näitajat 66 protsendini tõusvat. Lõpuks võime me kõik linnas lõpetada, toome Bustle’i abiga välja aga huvitavat statistikat selle kohta, kuidas linnaelu sinu tervist mõjutab.

1. Sa väldid vägivaldset surma. Linnasid ei peeta just väga turvaliseks ning kuigi linnas on mõrva toimumise tõenäosus suurem, siis maal on 20 protsenti suurem tõenäosus surra tõsise vigastuse tagajärjel. Selle näitaja alla on koondunud nii vägivallateod kui ka õnnetused. Maapiirkondades on autoõnnetused sageli surmade põhjustajad, kuna linnades on inimestel rohkem transpordivõimalusi.

2. Suurem psühhoosirisk. Briti kaksikute peal läbi viidud pikaajaline uurimus leidis, et on seos tiheda asustusega kohas elamise ja psühhoosi vahel. Uurijad leidsid, et linnas kasvanud 18-aastased näitavad 43 protsenti tõenäolisemalt psühhoosi tunnuseid. Samas pole tõendeid, et linnad põhjustavad vaimseid häireid, selleks puudub piisavalt andmeid.

3. Igapäevane õhusaaste. Õhusaaste seost astmaga ja teiste hingamisteede haigustega on näidanud mitmed uuringud.

4. Madalam enesetapurisk. Märtsikuine Ameerika Ühendriikides avaldatud uuring näitas, et linnapiirkondades on hakanud enesetappude hulk langema. Uurijad arvavad, et põhjus on arstiabi paremas kättesaadavuses.

5. Sa kõnnid rohkem. Seda juhul, kui sa elad New Yorkis, sest tuleb välja, et selle linna elanikud on kõige paremas vormis – nii leidis vähemalt Fitbiti uuring. New Yorki elanikud kõnnivad ka kõige kiiremini, mis on kasulik nende tervisele.

6. Suurem allergiatõenäosus. Jällegi USAs läbi viidud uuring näitas, et jälgitud 500 lapsest kujunes linnas elanutel välja toiduallergia kümnel protsendil, 17 protsenti aga olid võimaliku toiduallergiaga. Kuna üldine näitaja lastel on 4-6 protsenti, näitab see, et linnas kasvanud lastel on kergelt kõrgem tõenäosus toiduallergiale.

7. Sa oled rohkem stressis. 2011. aastal läbi viidud uuring näitas, et linnas elavad inimesed on rohkem stressis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles