Kogu tõde Botoxist: lükkame ümber üle kümne enamlevinud müüdi

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kuigi botuliintoksiini on kasutatud meditsiinis juba aastakümneid ning tegemist on kontrollitud ja testitud ravimiga, tekitab teadmatus botuliintoksiini süstide (Botox, Dysport) kohta mitmeid hirme ning eelarvamusi.

Christinas Clinicu spetsialistid vastavad korduma kippuvatele küsimustele.

Kas botuliintoksiini süstide tulemust saab kohe näha?

Botuliintoksiini süstide tulemus tuleb esile järk-järgult 2-10 päeva jooksul.

Kas pärast süstide toime möödumist on kortsud veelgi sügavamad?

Kui süstide mõju väheneb ja tasapisi kaob, taastub miimiliste lihaste liikuvus. Nii tekivad uuesti kortsud, kuid mitte varasemast sügavamad. Üldiselt täheldatakse, et botuliintoksiini süstid võivad toimida ennetava ravina, hoides ära kortsude süvenemist ajas. 

Kas protseduur on mõeldud vaid naistele?

Botuliintoksiini süstid ei ole vaid naiste mängumaa. Tegemist on protseduuriga, mis on mõeldud nii meestele kui naistele, aidates siluda kurjakortsu, otsmiku kortse, «kanavarbaid» või võidelda liighigistamisega.

Kas botuliintoksiini süstid muudavad näo tuimaks ja liikumatuks maskiks?

Ilus ja loomulik tulemus sõltub protseduuri läbi viiva arsti oskustest ja tehnikast. Professionaalselt süstitud botuliintoksiin muudab näo värskemaks ning annab loomuliku väljanägemise. Lisaks tuleb meeles pidada, et botuliintoksiin lõdvestab lihaseid vaid seal piirkonnas, kuhu see süstiti. See tähendab, et ravim ei saa näoilmeid täielikult halvata. 

Kas botuliintoksiini süstid ning täitesüstid on üks ja sama?

Tegemist on ühe enimlevinud botuliintoksiini süste ja täitesüste puudutava valearusaamaga. Kui täitesüstid täidavad, tõstavad ning lisavad volüümi, siis botuliintoksiini süstide eesmärgiks on lõdvestada ning võtta ära näo miimiliste lihaste töö.

Kas botuliintoksiini süstidega saab huuli suurendada?

Ei, huuli saab suurendada erinevate täitesüstidega. Botuliintoksiini süstidega on võimalik korrigeerida seda, kui palju on naeratades igemeid näha.

Kas protseduur on valus?

Valutundlikkus on igal inimesel individuaalne. Botuliintoksiini süstitakse probleemsesse piirkonda väga väikese läbimõõduga nõela abil, et muuta protseduur võimalikult valutuks. Enamikel patsientidel tekitab protseduur vaid natuke ebameeldivustunnet. Soovi korral on võimalik kanda süstitavale piirkonnale tuimestavat kreemi.

Kas botuliintoksiini süstidest võib tekkida sõltuvus?

Botuliintoksiini süstidel puuduvad igasugused füüsilist sõltuvust tekitavad omadused. Kuna tulemused on väga head, soovivad paljud kliendid ilusaid tulemusi hoida ning protseduuri hiljem korrata.

Kas botuliintoksiini süstid on ohutud?

Botuliintoksiini on meditsiinis kasutatud aastakümneid. Tegemist on kontrollitud ja testitud ravimiga. Ohutuse tagamiseks kasutatakse botuliintoksiini äärmiselt väikestes kogustes ning protseduuri viib läbi professionaalne Terviseametis registreeritud arst. 

Kui kaua kestab botuliintoksiini süstide mõju?

Botuliintoksiini süstide mõju kestab 3-6 kuud. Enamasti tehakse protseduuri kaks korda aastas, et ennetada kortsude süvenemist ja pärssida liigset miimikat. 

Kui kaua võtab taastumine aega?

Tegemist on nn «lõunapausi protseduuriga», mis ei vaja järelravi. Kohe pärast protseduuri ei soovitata tarvitada alkohoolseid jooke, päevitada ega käia saunas.

Millised on botuliintoksiini süstide vastunäidustused?

Rasedus ja imetamine, neuromuskulaarsed haigused, herpes, palavik.

Kas päevitamine pärast protseduuri on lubatud?

Kahe nädala jooksul pärast protseduuri on soovitav kasutada päikesekaitsega kreemi SPF 50, et vältida võimalike pigmendilaikude tekkimise riski.

Kas süstitud piirkonnas on lubatud ka teised protseduurid?

Väga efektiivne on botuliintoksiini süstide kombineerimine täitesüstide ja laserteraapiaga. Ühe nädala jooksul pärast protseduuri tuleks hoiduda lümfimassaažist ja naha keemilisest koorimisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles