Abiks noortele: mida teha, kui uudised hirmutavad?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Viimasel ajal sagenenud terrorirünnakud Euroopas puudutavad uudiste vahendusel ka meid. Sa pole sugugi ainus, kui tunned, et see, mis Manchesteris toimus, teeb sind kurvaks või ajab hirmu naha vahele.

Newsround annab nõuandeid, kuidas suhtuda uudistesse, mis ajavad endast välja.

Maailmas juhtunu võib ajada tavainimese segadusse, teha ärevaks ja kurvaks. Seejuures on oluline endale meelde tuletada, et need juhtumid jõuavad uudistesse peaasjalikult seetõttu, et need on haruldased - neid ei juhtu iga päev. 

Segased tunded ja mure on seevastu loomulik reaktsioon, mida tuleb jagada. Räägi mõne usaldusväärse täiskasvanuga, ütle, mis sind uudiste juures painab. Kui koduste seas ei ole kedagi, kellega rääkida, küsi nõu healt õpetajalt. 

Igasugune mure, hirm, viha või kurbus on normaalne ja sa ei tohiks tunda piinlikkust, et uudised sind mõjutavad. See on ainult inimlik ja sa ei ole ainus, kes nii tunneb. 

Ärevuse maandamiseks võid tegeleda kõige sellega, mis sind rõõmsaks teeb. Vaata lõbusaid lemmikfilme, käi koeraga pikal jalutuskäigul, mängi sõpradega palli või loe head raamatut. Tasakaalusta uudiseid, mida loed. Kui loed midagi ebameeldivat, siis otsi juurde ka midagi meelelahutuslikku ja lõbusat, et õudsed uudised ei oleks viimased, mida sa enne magamaminekut mäletad. 

Kui uudised ei lase uinuda või tekitavad õudusunenägusid, siis tuleb ka sellest mõne täiskasvanuga rääkida. Enne magamaminekut tasub mõelda häid mõtteid: meenuta asju, mis teevad sind õnnelikuks ja unista headest asjadest. Kogu voodi juurde meeldivaid esemeid - näiteks rõõmsaid fotosid, mis panevad sind naerma. Loe mõnusat raamatut, mis tekitab turvatunnet.

Kui näed unes midagi halba, siis võiksid sellest rääkida või proovida seda joonistada. Hoia enda juures asju, mis tekitavad turvatunnet. Selleks võib olla isegi vana kaisukaru, mille oled ammu kapinurka ära peitnud. 

Ära unusta, et terrorirünnakud ja muud halvad uudised on haruldased. Need ei juhtu sugugi nii tihti kui vahel võib tunduda. Kuigi sellistest olukordadest räägitakse pikalt ja palju, on äärmiselt väike tõenäosus, et midagi sellist võiks puudutada sind või sinu lähedasi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles