Veidraid lapsekasvatamispraktikaid üle terve maailma

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wong Sze Fei / Panthermedia / Scanpix

Igas kultuuris on oma väikesed veidrused, mida ajast aega on vanemad lapsi kasvatades teinud ning mis välisvaatlejatele võivad jätta väga kummalise mulje.

Vaatame Bright Side’i abiga maailmas ringi.

1. Mauritiuse vanemad sülitavad oma lastele näkku. Wolofi hõimu kuuluvad inimesed Mauritiuselt usuvad, et nende sülg aitab sõnu salvestada, seega sülitavad nad vastsündinut õnnistades neile näkku, et õnnistused ikka beebiga püsiks. Emad sülgavad tavaliselt nägudele ning isad kõrvadesse. Sülge hõõrutakse ka pealaele, et õnnistus last läbi elu saadaks.

2. Ühe Keenia hõimu emad ei vaata oma beebidele silma. Kisii hõimu emad Keeniast on oma lastega väga lähedased, kuid niipea, kui beebi otsib silmsidet, pööravad nad oma pilgu ära. Nii püüavad nad beebisid õpetada mitte liigselt tähelepanu nõudma.

3. Vietnami vanemad õpetavad lapsi käsu peale pissima. Iga kord, kui vietnami lapsed annavad märku pissihädast, emad vilistavad. Üheksakuuselt on lapsed võimelised seda heli urineerimisega seostama ning õpivad ise vetsus käima.

4. Maiad teevad lastele jäävanne. Maiadest pisipõnnid saavad enne uinakut jäävanni karastava kogemuse. Selle eesmärgiks on tagada, et kõrbekuumus lastele uneajal liiga ei teeks ning hoida neid hea tervise juures.

5. Jaapani lapsed söövad kõike ja ei lähe kunagi paksuks. Jaapani vanemad ning koolisüsteem jälgivad hoolikalt, millest koosneb laste päevamenüü. Selle tulemusena järgivad lapsed taimetoidul põhinevat menüüd, mille kõrval väikesed kõrgekalorilised portsjonid. Nii ei söö lapsed kunagi üleliia.

6. Taani lapsed riputavad oma lutid puu külge. Kui Taanis laps kolmeaastaseks saab ning beebieast välja on kasvanud, jätavad nad oma lutid spetsiaalse puu külge, et oma armastatud kaaslasega igaveseks hüvasti jätta.

7. Armeenia lapsed valivad varakult oma tulevase ameti. Armeenia emad järgivad sellist rituaali. Beebide esimeste hammaste tulles pannakse nende ette pannakse hulk mänguasju ja ese, mille vastu beebi esimesena huvi üles näitab, on märgiks tema tulevasest ametist. Raamat näitab õpetlast, raha pankurit ja nuga ennustab, et lapsest saab arst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles