Kümme märki, et su eks jälitab sind

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Enamikul juhtudel tunneb ohver oma jälitajat – umbes 45 protsendil juhtudel on ahistajaks endine partner ja kolmandikul on olnud jälitajaga mingi varasem kontakt.

Jälitamine on korduv, tahtmatu käitumine, mis häirib ohvrit ja tekitab temas hirmu, kuna ahistaja on oma ohvrist ebatervelt huvitatud. Mõnikord võib aga ohver olla segaduses ning mitte aru saada, kas ta reageerib asjale adekvaatselt või ehk reageerib sootuks üle.

Female First palus turvaeksperdil Rachel Griffinil selgitada, kuidas teada, et su eks näitab sinu suhtes üles ebatervet huvi.

1. Usalda oma instinkte. Kui su eksi teod tekitavad sinus hirmu, isegi kui need on pealtnäha süütud, siis on suur tõenäosus, et ta jälitab sind. Siia alla käivad erinevad käitumismustrid, mis eraldi võetuna ei näi ohtlikud, kuid oht tekibki nende pidevast kordumisest.

2. Kas su eks kontakteerub pidevalt su sõprade ja perega? Helistab ta, et sinu kohta uurida? On sul tunne, et ta püüab sinu suhteid lähedastega kahjustada?

3. On ta kahtlustav või isegi paranoiline? Nõuab ta infot selle kohta, kus sa täpselt oled ja kellega kohtud? Ahistajaid kannustab obsessioon, mis sageli kestab pikalt. Alguses ei püüagi sa seda märgata, kuid alles hiljem mõistad, et oled oma perest ja sõpradest isoleeritud.

4. Kas su eks võtab sinuga mitmeid kordi päevas ühendust?

5. Kas tema sõnumid muutuvad aina ähvardavamaks, kui sa koheselt ei vasta?

6. Kas ta juba teab, kus sa oled, ilma et oleksid talle seda öelnud? Kui nii, siis võib ta sinu jälitamiseks kasutada mobiilirakendust. See on järjekordne näide kontrollivajadusest ja tegu on klassikalise jälitamistehnikaga – see on enamat, kui sinu maja ees passimine või tööle ilmumine, kuigi just viimased on asjad, mis inimestele esimesena jälitamisest kuuldes pähe tulevad.

7. Kas ta passib su kontori juures? Hüppab paar korda päevas «niisama» läbi?

8. Kas ta on su online-tegevusega kursis? Tänapäeval on inimesi küberilmas lihtne jälitada, aga lisaks avalikule infole võid sa märgata, et ta teab asju, mida sa ei ole talle öelnud või siis on mõned e-kirjad mingil põhjusel loetuks märgitud, kuigi sa ei ole ise neid avanud.

9. On tal varasem ahistava käitumise ajalugu? Ka perevägivald läheb siia alla. Parim viis ennustada tulevikku on vaadata minevikukäitumise poole ning jälitamine pole mingi erand. Kui ta on seda varem teinud, siis see juhtub tõenäolisemalt ka sinuga.

10. Kas sinu sõbrad ja pere peavad tema käitumist normaalseks? Räägi toimuvast oma sõpradele, perele ja lähedastele!

Eestis on ahistava jälitamisega kokku puutunud 13 protsenti naistest. Kui sul on mure, siis pöördu kindlasti õiguskaitseorganite poole või helista naisteabiliinil 1492. Ka Eestis on peagi ahistav jälitamine seadusevastane!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles