Naisliit jätab aasta ema konkursi tingimused muutmata: abielu ei ole iganenud, otse vastupidi! (50)

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiri Oviir andmas üle aasta isa auhinda 2015. aastal
Siiri Oviir andmas üle aasta isa auhinda 2015. aastal Foto: Erik Prozes / Postimees

Eesti Naisliidu laiendatud juhatus arutas aasta ema ja aasta isa valimise reglementi ning otsustas jätta selle muutmata. «Naisliidu juhatus tahab tunnustada kõiki Eesti emasid ja isasid ning nende liitu – perekonda, mis sümboliseerib inimlikke väärtusi,» seisab liidu pressiteates.

«Aasta ema ja aasta isa valimine on vaid üks detail perekonna tunnustamisest Eesti ühiskonnas. Kindlasti tunnustab Eesti kõiki oma emasid ja isasid ning naisliidu jaoks on need kaks inimest, kelle armastuse tulemusel sünnib uus elu, lahutamatud. Et Eesti kestaks, on vaja emasid ja isasid ning seda, et nad omavahel kohtuks, ühiselt pere looks ning lapsi kasvataks. Perekond on ideaal, mille poole püüelda. Abielu sõna meie reglemendis ei tähenda muud, kui perekonna ühtsust, mis on ühiskonnale eeskujuks ja ideaaliks,» selgitab Siiri Oviir.

«Mul on kurb meel, et ka minu oma perekonnas ei ole kõik läinud nii, nagu oleksin unistanud,» märkis Siiri Oviir. «Ka minu isa lahkus. Me vendadega tundsime isast puudust. Mu ema oli väga tubli, tal tuli meile olla ka isa eest ja ta väärib erakordset tunnustust. Kuid kui ma mõtlen, kas me tahame, et ühiskonnas oleksid terved pered ja lapsele oleksid olemas iga päev ning iga tund nii ema kui isa, kes oleksid lapsele eeskujuks, siis muidugi, just seda me tahame. Saatused on erinevad, kuid ideaalid on samad. Iga ema on otsinud armastust.»

«Kõik aasta emad ei ole üksnes tublid oma lastele ja perele,» põhjendab liit. «Nad on inimesed, kes on Eesti perekonna eeskujud. Võimalikult paljudele. Naisliit on veendunud, et abielu ja perekond ei ole sugugi iganenud, hoopis vastupidi. Me kõik otsime mitte ühiskondlikku tunnustust, vaid isiklikku – meie kõige lähedasemate inimeste tunnustust. Naisliit tahab aidata kõigil, kes on sellest ilma jäänud või ei ole seda piisavalt saanud, selleni jõuda.»

«Aasta ema on iga ema, keda tema perekond tunnustab. Aasta isa on iga isa, keda tema perekond tunnustab. Naisliidu tunnustuse kaudu juhime tähelepanu, et kõik perekonnad Eestis, keda on 250 000, oma lähedasi tunnustaks. Rohkem armastust ja üksteisest lugupidamist, head inimesed,» soovivad naisliidu liikmed.

Debatt aasta ema konkursi ümber tõusis paar nädalat tagasi, kui paljud inimesed tundsid, et abielunõue statuudis on iganenud ning teeb liiga teiste peremudelite esindajatele, näiteks üksikemadele, kooselus elavatele peredele ja seksuaalvähemustele.

Kommentaarid (50)
Copy
Tagasi üles