Viis märksõna, millele peaksid rinnaimplantaate valides tähelepanu pöörama

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Martina Kovacova / PantherMedia / Scanpix

Eesti turul kasutatakse erinevate tootjate implantaate, mille kvaliteet ja omadused varieeruvad. Ühtlasi tähendab see seda, et naised ei ole tihtipeale kursis oma võimalustega ning tekib küsimus, millele tuginedes oma rinnaimplantaadid valida.

Kui sa oled mõelnud rinnaimplantaatide paigaldamisele, siis uurisime rinnaimplantaadid.ee ekspertidelt, millised on viis olulist märksõna, millele peaks iga naine implantaate valides tähelepanu pöörama. 

1. Pealispind

Implantaadi kõige tähtsam osa on selle kest, sest see on otseses kontaktis rinna koega. Väga oluline on tähelepanu pöörata kesta pinna töötlemise tehnoloogiale, mis võib valede valikute puhul kaasa tuua komplikatsioone. Nii on näiteks varasemad agressiivse karestusega pinnakatted põhjustanud mitmeid kõrvaltoimeid (kapslireaktsioonid, topeltkapslid, implantaatide rebenemised).

Viimaste aastate jooksul on tehnoloogia arenenud ning turule tulnud uue pinnakattega rinnaimplantaadid. Nanotehnoloogilise siledama pinnaga implantaat on hetkel kõige kehasõbralikum ja loomulikum variant rinnasuurenduses. (Teadusuuringud 1, 2)

2. Venivus

Implantaadi kesta venivus ja täidisgeeli füüsilised omadused on otseselt seotud armide pikkusega. Mida elastsem on implantaat, seda väiksema avause kaudu saab kirurg seda kehasse sisestada. Ülielastsed implantaadid annavad kirurgile võimaluse sisestada implantaat läbi võimalikult minimaalse ava, samas väiksema venivusega implantaadi puhul tuleb teha pikem sisselõige, et implantaat kehasse viimisel ei moonduks.

3. Tootja

Lisaks tuntud brändile mängivad implantaatide usaldusväärsuses olulist rolli ka tootja ja tootmisprotsess. Kui tootja ja bränd on erinevad, võib tekkida küsimus, kes vastutab probleemide korral. Tootmisprotsess peab olema läbipaistev ning tootmisüksuses peab toimuma implanteeritavate toodete 100protsendiline kontroll. Tähelepanu tasub pöörata ka sellele, kas tootmisüksus vastab Ameerika meditsiinilise kontrollorgani FDA nõuetele ja kas seda on FDA poolt inspekteeritud.

4. Garantii

Rinnaimplantaate valides on oluline uurida, kas ja millises ulatuses on tootja valmis vastutama võimalike komplikatsioonide korral. Maailmas on olemas vaid üks implantaaditootja, mis pakub lisaks tavapärasele garantiile ka laiendatud kindlustusprogrammi, mis vajadusel hüvitab korduvoperatsiooni kulud. Sellise täiusliku kindlustuspaketi tagab USA kindlustusselts CNA. Mainitud garantiiprogrammi olemasolu on märk sellest, et neid implantaate seostatakse äärmiselt väikse riskifaktoriga.

5. Kaal

Viimaste aastate trend on soosinud pigem väiksemaid implantaate. Volüümikamate tulemuste saavutamiseks saab implantaati edukalt kombineerida oma rasva siirdamisega. Turule on tulnud ka nn kerged implantaadid, kuid nende kaalueelis tuleb esile pigem alles ebatraditsiooniliselt suurte implantaatide puhul. Lisaks tuleb teadvustada, et kergema kaalu saavutamiseks on järeleandmisi tehtud implantaadi füüsiliste näitajate puhul nagu elastsus ja venivus.

Teadusuuringud:

  1. Motiva Implant Matrix® Silicone Breast Implants Product Performance Qualification Summary. Establishments Labs S.A., Jan 2014.
  2. LNE - Laboratoire National de Métrologie et d’Eessais, Trappes. France: Mechanical characterization of Motiva Implant Matrix® Silicone Breast Implants Test Report – file L050836- 28-05-2010.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles