Viis nippi, kuidas uusi kingi ilma valuta sisse kanda

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitriy Shironosov/ Panther Media/ Scanpix

Uusi kingi ostes tuleb kingatüübi, stiili, kvaliteedi ja kandmissageduse kõrval arvestada ka seda, kui mugavad need sinu jalale on. 

Kingade ostmine on väga tore, nende sisse kandmine mitte nii väga tore. 

Sõltuvalt kingade kasutuseesmärgist võib nende sisse kandmine võtta ka parasjagu kaua aega. Internetiavarustest võib leida selleks nippe, mis on tegelikult viletsad ja võivad kingad ära rikkuda. Näiteks öeldakse, et kingad tuleks panna pesumasinasse või mikrolaineahju - isegi kui keegi näitab videos ette, et tema kingadega see nipp toimib, siis on see suur erand ja igaühel ei maksa seda järele proovida. 

Verily loetleb meetodeid, mis ei riku kingi ja aitavad neid sisse kanda nii, et hiljem poleks ville ja valu.

Kaitse kõige olulisemaid kohti

Uued kingad on jalgadele alati pisut karmid, aga kui sa tead, mida silmas pidada, saad vältida kõige sagedamini tekkivaid ville. Üks neist kohtadest on ilmselgelt kand, tihti tekivad villid ka varvaste külgedele ja otsa. Kõnni oma uutes kingades veidi ringi ja peagi tunned kindlasti probleemkohad ära. 

Villid tekivad hõõrdumisest ja selle vältimiseks peab hoidma niiskust, sest kuiv nahk läheb kiiremini villi. Kreemita oma jalad sisse ja pane kõige suurematele murekohtadele lisaks vaseliini. Mõned kasutavad selle asemel ka antiperspiranti, eriti suvekuudel. Erinevalt deodorandist antiperspirant vähendab higistamist. Jalgade higistamise piiramine aitab ennetada kõige hullemat.

Villide tekkimist aitab vältida ka tavaline rullplaaster, millega tuleks nn ohukohad üle teipida. See on eriti kasulik nipp pikamaajooksjatele ja matkajatele, kes teavad, et nende jalad saavad korraga palju vatti. Isegi kui kangasteibi alla tekib vill, ei tee see väga palju valu ja hoiab villi puhtana.

Paksud sokid

Jalgade kaitsmise kõrval tuleb tegeleda ka ennetustööga ja kui kingad tunduvad kitsad, tuleb neid venitada. Kui on aega, kanna uusi kingi kodus koos paksu sokiga (või torka sokid jalga siis, kui istud tööl parajagu laua taga ja kõndima ei pea). Ööseks võid kinganinasse pressida suure kartuli või ajalehti. 

Föön

Kingade sisse kandmisel sõltub väga palju sellest, mis materjalist need on. Pärisnahast kingi saab edukalt jalapärasemaks muuta fööniga, mis kunstnahast kingadele võib kahju teha. Kui tunned, et teatud kohtadest pitsitab, siis pane paksud sokid alla, kingad jalga ja suuna föön 20 kuni 30 sekundiks nendele kitsastele kohtadele, mis probleeme põhjustavad. Hoia föön piisavalt kaugel, et sa end ei kõrvetaks. Seejärel kõnni veidi toas ringi, et materjal võtaks õige kuju, kuni see on veel kuum ja paindlik. Kui arvad, et oled kingi piisavalt venitanud, võta sokk alt ära ja proovi, kuidas kingad tunduvad.

Jääkott

Kui kuumus ei toimi või kui su kingad pole nahast, tuleb appi jää. Täida kaks jääkotti veega ja pista need kingadesse. Seejärel jäta kingad koos veekottidega ööks sügavkülmikusse. Vesi jäätub ja paisunud jää venitab kingi. See nipp ei ole päris lollikindel, kuna tekib oht, et vett saab liiga palju ja kingad venivad välja. Proovi esialgu väiksema kogusega ja vaata, milline tulemus jääb.

Veeämber sandaalidele

Suvel võib probleeme tekkida nahast lahtiste jalatsitega, mille kandmisel pead iga paari tunni järel jalgu plaasterdama. Sel juhul tasub proovida nn ämbri nippi. Kasta jalad koos sandaalidega vette. Kuivata veidi jalgu, et jalatsid värvi ei annaks, aga jäta sandaalid niiskeks ja kanna neid umbes tund või kaks. Vesi teeb materjali pehmemaks ja laseb neil kohanduda paremini sinu jalakuju järgi. Taas sobib see nipp kõige paremini nahast jalatsitele. Kunstnahast sandaalidele võid tilgutada veidi vett vähenähtavale kohale, et näha, mis tagajärg sellel on. Kui vesi rikub värvi, ei ole mõtet jalgu koos kingadega vette pista.

Olgu tegu matkasaabaste või baleriinikatega, ilma sisse kandmata ei maksa uute jalatsitega kohe välja tormata. Ole ettevaatlik ja hoia oma jalgade tervist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles