Kiikhobu on jälle lastetoas

Tiina Kolk
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jenny Sturm / PantherMedia / Scanpix
  • Tänapäeval tehakse erinevast materjalist tagasihoidliku välimusega ratsusid.

Aastasadu on lapsed armastanud ratsutada kiikhobustega. Paljudes peredes on vastupidavamaid isendeid taltsutanud lausa mitu järeltulevat põlve. Ammust aega on ratsusid kujustanud nii puutöömehed kui ka tootedisainerid. Tutvustame tosinat tegusat tõugu.

Kui varasemad, juba 19. sajandil vabrikutes valmistatud puidust kiikhobused uhkustavad laka ja sabaga, siis tänapäeval tehakse puidust, nahast, plastist ja/või metallist ka üllatavalt tagasihoidliku kujuga ratsusid. Sellised vormiotsingud paeluvad mainekaid disainereid, kes viimastel aastatel on just Milano disaininädalal oma uudisloomingut esitlenud. Näiteks mullu pälvisid maailma disainipealinnas palju tähelepanu Rootsi disainiduo Front kujustatud kiikhobud Furia mainekale Viini toole valmistavale mööblivabrikule Gebrüder Thonet Vienna ja Jaapani disainirühma Nendo läbipaistvast plastist minimalistlikud ratsud Itaalia ettevõttele Kartell. Aasta varem rõõmustas huvilisi hollandlase Marcel Wandersi klassikast inspireeritud muinasjutuline Arion. 2008. aastal tõi Itaalia puidutootja Riva 1920 rahva ette muljetavaldavalt lihtsa joonega ratsu Giulia.

Eesti noorima kiikhobusemudeli autor on Maile Grünberg. Tema tallis edenevad praegu ratastel ja kaartallal vineerist ratsud.

Tuhatnelja tuju tõstma

Foto: Juta Kübarsepp

«Mulle meeldivad ajaloolised kiikhobused,» tunnistab sisearhitektist disainer Maile Grünberg. Ja lisab, et paraku tal endal lapsena kiikhobust polnud, kuid tema laste suureks lemmikuks sai vineerist ratsu, mida nõukogude ajal toodeti Tartus. Praegu peab see lelu pensionipõlve nende maakodus.

Kuna särtsakas daam jumaldab painutatud vineeri, disainis ta sellest mullu ratastel hobuse ja tallal kiikhobuse. Tallinna vineeri- ja mööblivabrikus töötades kavandas Grümberg painutatud vineerist hulgaliselt eksperimentaalmööblit.

«Painutatud vineer on ilus ja naturaalne materjal, millest saab lapsesõbralikke esemeid valmistada. Alustasin hobustega, aga sellesse sarja tuleb veel lisa,» räägib disainer, kelle tallis «seisavad» mitmes värvitoonis ratsud.

Kaheksakümnene menuk

Foto: Tootja foto

Taani disainer ja hõbesepp Kay Bojesen (1886–1958) sai maailmakuulsaks armsate puidust mänguasjade loojana. Tema kavandatud ahvid, elevandid, sebrad, jõehobud, küülikud jt loomad-linnud on endiselt oodatud üle ilma.

1936. aastal kujustatud kiikhobune on nüüd disainiikooni staatusse tõusnud lelu ja üks armastatumaid laste ristse- ja sünnipäevakinke Taanis.

www.kaybojesen-denmark.com

Iseloomuga punane ratsu

Foto: Tootja foto

Rootsi firma Playsam on tuntud ühtaegu uuenduslike ja ajatute puidust mänguasjadega. Disainer Ulf Hanseni portfoolios on kümneid lelusid. Üks neist on suur laste lemmik – punane kiikhobu.

www.playsam.com

Fiibrist kiikuv skulptuur

Foto: Tootja foto

Walter Papst (1924–2008) kavandas möödunud sajandi keskel uudsest materjalist fiibrist menuka lelu. Kiikuvaks skulptuuriks nimetatud abstraktse disainiga hobune pälvis 1960. aastal hea mänguasja tiitli Saksamaal ja võitis 1961. aastal maineka Triennale di Milano disainiauhinna ning muutus sellest ajast peale kollektsionääride ihaldatud objektiks, sest seda lelu toodeti vaid kümmekond aastat.

Siiski valmistas firma Wilkhahn oma 100. sünnipäeva puhul 2007. aastal 1500 nummerdatud «kiikuvat skulptuuri».

www.wilkhahn.com

Mitmes ülesandes

Foto: Tootja foto

Soome disaini grand old man ja plastist disainiikoone kavandanud Eero Aarnio kiikhobust Trioli võib kasutada ka lasteistmena. Magis toodab seda universaali 2005. aastast.

www.magisdesign.com

Väike, vintske ratsu

Foto: Tootja foto

Giulia on seedripuust tahutud voolujoonelise vormiga ja ehtsa nahaga kaetud ratsmetega kiikhobu, mille kujustas 2008. aastal tuntud Itaalia puitmööbli tootjale Riva 1920 kuulus disainifirma Pininfarina.

www.riva1920.it

Sümpaatselt minimalistlik

Foto: Tootja foto

Noor disainer Günther Schunn kujustas 2011. aastal ülimalt napi vormiga kiikhobuse Calidu. See tammepuidust, metallist ja nahast isend on parim näide modernsest loodus- ja lapsesõbralikust tootekunstist.

www.schunn.eu

Traditsiooniline ja modernne

Foto: Tootja foto

Austraalias sündinud disainer Marc Newson lähtus 2012. aastal popikat kiikhobust Rockyt projekteerides ajalooliste mänguasjade keskaegsetest mudelitest. Tema käe alt tulnud valged, pruunid ja mustad taaskasutatud plastist kiikhobused on nägusad ja vastupidavad.

www.magisdesign.com

Väikestele ja suurtele

Foto: Tootja foto

2013. aastast lähevad Valenciast laia maailma vahvad, nii õue kui ka tuppa sobivad, eri suuruses täiskasvanutele ja lastele mõeldud kiikhobused. Kuna ratsusid toodetakse Hispaanias, siis pani disainer Eero Aarnio neile Don Quijote kuulsa hobuse järgi nimeks Rosinante.

www.vondom.com

Majesteetlik ükssarvik

Foto: Tootja foto

Hollandi disaineril Marcel Wandersil on väga isikupärane stiil. Paar aastat tagasi vallutas tema veetlev klassikalisest kiikhobust inspireeritud puidust kere, valge tikitud nahaga dekoreeritud pea ja istme ning metallist sarve ja jalustega müütiline Arion disainisõltlaste südamed. See on ju tõeline lapsepõlve unistuste ratsu!

www.marcelwanders.com

Kuulsusest mõjutatud Furia

Foto: Tootja foto

Rootsi disainitandem Front ehk Sofia Lagerkvist ja Anna Lindgren lähtus stiilse kiikhobu kavandamisel Gebrüder Thonet Vienna painutatud (pöögist) mööbli traditsioonidest. Ettevõtte kogemusi ja moodsat tootekunsti ühendav Furia rõõmustab eelkõige lapsi, aga ka sisustusaksessuaaride ja kiikhobuste kollektsionääre.

www.gebruederthonetvienna.com

Kiire ja kerge

Foto: Tootja foto

Jaapani disainistuudio Nendo huvitava siluetiga läbipaistvast plastist kiikhobused võtsid lapsed kohe omaks. Kartell valmistab neid neljas värvitoonis.

www.kartell.com

Foto: Lauri Kulpsoo

Ammusest ajast armastatud

Eesti rahvakultuur tunneb puuokstest, palgijuppidest või laudadest valmistatud eri suuruses mänguhobuseid. Uhkemaid, välismaalt sisse toodud kiikhobuseid oli 19. sajandi lõpul, 20. sajandi algul ilmselt vaid mõisates ja jõukamates kodanlaseperedes. Tavalistes kodudes olid kiikhobused sel ajal tõenäoliselt haruldased ning nii mõnegi lapse ainus kokkupuude puust suksuga pärines fotograafi ateljeest, kus hobusefiguure kasutati pildistamisel taustana.

Laiemalt hakati mänguhobuseid valmistama 1920.–1930. aastatel kohalikes puutöökodades. Nii on teada, et 1930ndatel müüdi Oskar Luige mänguasjapoes Tartus puust kiikhobuseid ja kiikluiki ning väikesi ratastel papimassist hobuseid. Tööstuslikult hakati kiikhobuseid ja ratastel hobuseid Eestis tootma alles 1960.–1970. aastatel. Tänaseni valmib aga osa mängusuksusid endiselt kodudes puutööd oskava isa või vanaisa käe all.

Mänguasjamuuseumis on 13 kiikhobust ja need pärinevad 1920.–1970. aastatest. Lisaks kiikhobustele leidub meie kogus ratastel ja järelveetavaid hobuseid, igasugu muid mänguhobuseid ning ka kiikluiki ja isegi üks kiikhani.

Muuseumisse on kiikhobused jõudnud peamiselt vanemate inimeste annetustena, kes ei taha, et nende ja nende laste kunagised armsad mänguasjad prügikasti või ahju visataks.

Meie linnalaste toas olevat nn Victoria stiilis kiikhobust ei jäta väikesed külastajad küll kunagi proovimata. Lasterühmade puhul tekib selle juurde lausa järjekord.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles