Soovitame: täna algav #naistEST toob naiste õiguste teemalise dokumentaalfilmiprogrammi

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist "Pikk tee"
Kaader filmist "Pikk tee" Foto: Prantsuse instituut / Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis

Tänasest kuni 27. aprillini linastub Okupatsioonide muuseumis naiste õiguste teemalises üritustesarjas #naistEST neli dokumentaalfilmi Prantsusmaalt ja Põhjamaadest, mis vaatlevad nii naisliikumise ajalugu üldiselt kui ka üksikisiku vaatevinklist. Linastused on kõigile huvilistele tasuta. 

Täna kell 18 näeb prantsuse dokumentaalfilmi naiste ja meeste õigustest üle terve maailma,  «Mehed ja naised» (rež Frédérique Bedos, Prantsusmaa 2015). Film on prantsuse keeles,  ingliskeelsete subtiitritega.

30. märtsil kell 18 linastub unikaalsetel arhiivikaadritel põhinev «Astrid», dokumentaalfilm Astrid Lindgreni elust (rež Kristina Lindström, Rootsi 2015).  Astrid Lindgren on üle kogu maailma tuntud kui lastekirjanduse uuendaja. Kuidas mõjutas aga noort naist Astridit aeg, milles ta elas, ja normid, mis sel ajal kehtisid? Kirjaniku ja hilisema arvamusliidrina suutis ta nii aega kui meie mõtteviisi pöördumatult muuta. Film on rootsi keeles, ingliskeelsete subtiitritega.

11. aprillil kell 18 vaatajate ette jõudev «Pikk tee» (Taani 2016) räägib Taani naisliikumise ajaloost alates 1900. aasta paiku tegutsenud sufražettidest ja 1970. aastate naisõiguslastest queer-feministide ning tänapäeva noorte naiste ja meesteni välja. Režissöör Mette Knudseni kohta on öeldud, et ükski teine filmirežissöör pole nii süvitsi läinud naiste elu uurimisega 20.-21. sajandi Taanis kui tema. Film on taani keeles, ingliskeelsete subtiitritega.

27. aprillil kell 18 linastub prantsuse dokumentaalfilm «Ole ilus ja vaiki» (rež Delphine Suyrig, 1976), milles autor võtab luubi alla naiste koha filmimaailmas prantsuse ja ameerika filminäitlejannade näitel: oleksite te valinud sama ameti, kui te oleksite mees? Kas vananeval näitlejannal on filmimaailmas kohta? Kas te olete unistanud filmirežisööri ametist? Film on prantsuse keeles ingliskeelsete subtiitritega.

#naistEST on Prantsuse Instituudi, Okupatsioonide Muuseumi, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse, Feministeeriumi ja Eesti Inimõiguste Instituudi koostöös sündinud ettevõtmine, mille eesmärk on tõstatada mitmekülgse üritustesarjaga küsimusi kirjutamata reeglite kohta ühiskonnas, süvendada diskussiooni ja juhtida tähelepanu ühiskonnas valitsevate käitumis-ja mõtlemismallide kohta.

#naistEST raames on Okupatsioonide muuseumis kuni 30. aprillini avatud ka kolmiknäitus, kuhu kuuluvad Prantsuse fotograafi ja feministi Nicole Miqueli kolmest fotoseeriast koosnev «Cherchez la femme» («Otsige naist»), Eesti ajaloolase Evelin Tamme koostatud näitus Marie Reisikust «Eesti naisliikumise juubeliaasta: Marie Reisik 130» ja Rootsi Instituudi koostatud fotonäitus «Feministliku välispoliitika teerajajad. Naised Rootsi diplomaatias alates 1632 kuni tänapäevani».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles