Kui kottis silmaalused häirivad...

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: JCB Prod / PantherMedia / Scanpix

Kas sinu silmade ümber on tekkinud kortsud või «kotid»? Vananedes naha elastsus väheneb ning selle tulemusena sinu laugude nahk lõtvub. Lõtvunud silmalaud võivad hakata segama sinu vaatevälja ning üldine välimus tundub vana ja väsinud. Kuidas peatada vananemist, et taas noor välja näha? Clinica Erakliiniku tippkirurg dr Peep Pree selgitab, kuidas toimub silmalaugude plastika operatsioon ja kui kaua kestab operatsiooni tulemus.

Silmaümbruse nahk on võrreldes muu nahaga näol ja kehal tunduvalt õhem ning tundlikum. Just sel põhjusel ilmuvadki sinu silmade ümber kiiremini nähud vananemisest ja väsimusest. Sagedasti ilmneb ülemiste silmalaugude allavajumist ning alumiste silmalaugude kotitamist.

Ülemisi silmalaugusid lasevad patsiendid enamasti korrigeerida keskeas, sest alla vajunud laud piiravad vaatevälja ning raskendavad silmalaugude värvimist. Alumisi silmalaugusid korrigeerivad naised juba aga nooremas eas, kuna «kottis» silmaalused võivad anda sinust vale signaali. Tihtipeale seostatakse «kottis» silmaaluseid ebatervislike eluviisidega – liigne alkoholi tarbimine, vähene magamine, rohke stress jne. Kui aga elad tervislikult – tarbid piisavalt vedelikku, sööd tervislikku toitu ning magad piisavalt, kuid «kottis» silmaalused siiski kuhugile ei kao, võib olla tegemist anatoomilise eripäraga, mida saab lahendada ainult kirurgilise operatsiooniga.

Silmalaugude plastika on väga levinud ja sagedane operatsioon. Operatsiooni teeb kirurg olenevalt vajadusest, kas ülemistele või alumistele laugudele või mõlemile korraga. Operatsiooni käigus eemaldab kirurg silmade ümbrusest liigse naha ja rasva. Teatud juhtudel on aga tegemist nahaaluse rasvkoe taandarenguga ja siis võib kasu olla hoopis rasva lisamisest – oma rasva siirdamisest.

Arst teostab operatsiooni kas kohaliku tuimestuse või üldnarkoosiga. Tehniliselt on ülalau operatsioon lihtsam, alalau operatsioon aga keerulisem ning sellest tulenevalt taastumisprotsess ka pikem. Silmalaugude operatsiooni järel tuleb arvestada 7-10 päevase taastumisperioodiga. Tavapärase füüsilise aktiivsuse juurde võid pöörduda kahe-kolme nädala pärast.

Silmalaugude operatsiooni tulemused kestavad 7-10 aastat. Et nooruslikud silmad näeksid head välja võimalikult kaua peale operatsiooni, tuleb enda eest hoolt kanda. Toitu tervislikult, tarbi piisavalt vedelikku ning viibi värskes õhus. Kaasa aitab ka igapäevane nahahoolitsus spetsiaalsete silmalau seerumite ja kreemidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles