Romantismiajastu mood Keila-Joa lossis

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene moedisainer ja moeajaloolane Aleksandr Vassiljev
Vene moedisainer ja moeajaloolane Aleksandr Vassiljev Foto: Tairo Lutter / Postimees

Laupäevast, 4. märtsist on Keila-Joa lossis Schloss Fall avatud näitus «Romantismiajastu mood Aleksandr Vassiljevi fondist», kus esitletakse rõivaid, aksessuaare ja maalikunsti Euroopa kuulsa moeajaloolase ja kollektsionääri Aleksandr Vassiljevi kogust. See esimene täielikult 19. sajandi neogooti moele ja kunstile pühendatud näitus sulandub hästi selle huvitava kunstivoolu näidiseks saanud Schloss Fall ajaloolisse interjööri.

Aleksdandr Vassiljevi (1958) kollektsiooni rõivaste, aksessuaaride ja kunstiteoste näitus tutvustab vaatajatele romantismiajastu moodi, mille silmapaistvaks vooluks sai 18. sajandi lõpust 19. sajandi esimese pooleni neogootika. Ekspositsioon koosneb 25 rõivaesemest, mis kannavad endas keskajavaimustuse pitserit. Peale rõivaste esitletakse näitusel ka portreesid, mis illustreerivad Euroopa moe arengut romantismiajastul, ning arvukaid aksessuaare. Just tolle aja ehetes ‒ väärismetallidest, terasest ja malmist kammid, diadeemid, laubaehted, käevõrud, vööpandlad, kotikinnised ‒ on eriti ilmekalt väljendust leidnud moodne neogootika.

Huvi neogootika vastu väljendus ilmekalt portreemaalis, tarbekunstis, moes ja 1820. - 1840. aastate interjööris. Uusgooti arhitektuuri eredaks näiteks on 1831. aastal Keila-Joa kõrgele kaldale rajatud ja Euroopa ühe kaunima pargiga ümbritsetud Keila-Joa loss Schloss Fall, krahv A. Benckendorffi, salateenistuse ülema ja Venemaa keisri Nikolai I isikliku sõbra «aadlipesa». Selle lossi ehitus oli väljapaistva vene ehitusmeistri A. Stackenschneideri esimene suur töö. Ekspositsioon sulandub orgaaniliselt lossi ajaloolisesse interjööri ja annab ettekujutuse keskajavaimustusest 19. sajandil.

Aleksandr Vassiljev, kes on eri keeltes välja andnud üle 40 moeajaloole pühendatud raamatu, on ühe maailma suurima erakollektsiooni omanik, interjööridisainer, teatrikunstnik, telesaatejuht, õppejõud ja paljude moodsate projektide hing.

Näitus «Romantismi ajastu mood Aleksandr Vassiljevi fondist Keila-Joa lossis Schloss Fall» on avatud 29. maini 2017.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles