Vaata, mis juhtub, kui naised murravad pluss-suuruse riietumisreegleid

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis Buzzfeedi videost

Ühiskonnal on kombeks meile ette kirjutada, mida me tohime kanda ning mida mitte. Pluss-suuruses naistele kiputakse ettekirjutusi aga veelgi rohkem tegema. Mis juhtub, kui selle vastu julgelt välja astuda?

Võib ju imestada, miks üldse naised neile reeglitele vastu tulevad. Vastus sellele on lihtne: kui kanname riideid, mis on ühiskonna «heaks kiidetud», ei ole inimesed meie vastu õelad. «Aga mis point sellel on – inimesed on meie vastu niikuinii õelad,» ütleb videos kaasa löönud Kristin.

Millised on levinumad reeglid? Näiteks ei tohtivat paksud naised kanda triipe, nabapluuse, õlapaelteta kleite... «Me peaksime kandma riideid, mis on «meelitavad», seega peaksid need reeglid tagama, et me näeme teiste silmade jaoks piisavalt «meeldivad» välja,» selgitab Kristin reeglite tausta ning seda, miks neid reegleid murda tuleks.

«Ma vihkan sõna «meelitav» nii väga, et ma kannaksin pigem terasest tampooni, kui et kuuleksin seda sõna veel ühe korra!» ütleb eksperimendis osalenud Macey.

Et ühiskonda raputada ning näha, mis juhtub, otsustasid kolm naist nädal aega järjest tõeliselt vaeva näha ning kanda riideid, mis eksponeerivad nende keha ja murravad kõiki kurvikatele naistele paika pandud moereegleid. Nii kandsid nad ühel päeval kõrge värvliga teksaseid koos nabapluusiga (oi, tere kõhuvolt!), teisel päeval lühikesi pükse («Šortsid on nagu püksid, mis ei pingutanud piisavalt, et olla püksid – ja nüüd on nad lühikesed!»), järgmistel aga kitsaid kleite, julgeid mustreid («Ma tundsin end nagu tõeline leopard, kelle suur tagumik läbi džungli jookseb...»), bikiine, vabaaja spordirõivaid ja androgüünset komplekti («Ma tundsin end nagu puhkusel olev Prantsuse mees – see oli fantastiline!»).

Eksperimendi tulemusena võib vaid tõdeda: astugem julgemalt ette antud reeglitest üle ning mugavustsoonist välja! Nii võib avastada sootuks ilusama ja julgema maailma!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles