Uuring: eestlased Euroopa paaridest vaat et kõige romantilisemad

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: LightField Studios / Panthermedia / Scanpix

Valentinipäev on käes. Värske uuringu põhjal pole aga paljude paaride jaoks romantika mitte kõige tähtsam koos olemise põhjus. Uuring näitab, et ligi viiendik paare on koos rahalistel põhjustel. Mida rohkem Lõuna-Euroopa poole, seda suuremat rolli raha suhtes mängib. Eestlaste tulemused on kõige romantilisemad.

Intrum Justitia Euroopa Tarbijate Maksekäitumise rahvusvaheline uuring paljastas, et ligi viiendik paare on koos rahalistel põhjustel. 17 protsenti uuringule vastanutest nõustus väitega: «Minu finantsolukord on põhjus, miks ma oma suhet ei lõpeta.»

Meestest nõustus väitega keskmiselt 18 protsenti vastanutest, naistest 16 protsenti. Erinevaid riike võrreldes on kõige üllatavamad tulemused romantika koduks peetaval Prantsusmaal, kus 39 protsenti leiab, et rahaline olukord on suhtes olemise põhjuseks. Põhjamaade vastajate hulgas olid tulemused tunduvalt madalamad. Eestlastest tunnistas vaid 5 protsenti, et on jätkuvalt suhtes rahalistel põhjustel.

 «Kõrged elamiskulud riikides nagu Prantsusmaa, Belgia ja Šveits, on takistavaks asjaoluks suhte lõpetamisel,» selgitab Intrum Justitia AS juhatuse liige Ivar Tammemäe. «Väheste säästude tõttu puuduvad inimestel vabad vahendid uue elamispinna ja jooksvate kulude jaoks. Eesti osas näeme suurt erandit ning vaid 5 protsenti uuringus osalenutest tunnistas, et paarilisega ollakse koos rahalistel põhjustel. See on teiste uuringus osalenud riikidega võrreldes kõige madalam tulemus. Sellest võiks järeldada, et eestlased on teiste rahavastega võrreldes romantilisemad.»

Stockholmi ülikooli entoloogia, religiooni ajaloo ja soouuringute osakonna emeriitprofessor Anita Nyberg ütleb, et teda uuringu tulemused ei üllata. «Paljudes riikides on siiani kõrge töötusemäär, teistes riikides on eluasemekulud tõusnud sellisele tasemele, et inimestel pole lahku minemiseks ja üksinda hakkamasaamiseks piisavalt raha. Sissetulekute ebakindlus on kindlasti faktoriks, mis inimesi koos hoiab.» Uuring näitab, et mehed nõustusid väitega «Minu finantsolukord on põhjus, miks ma oma suhet ei lõpeta» oluliselt tihedamini kui naised. Parandamatu romantiku mainega prantsuse meestest on lausa 45 protsenti suhtes majanduslikel kaalutlustel ning prantsuse naiste hulgas on see osakaal vaid 32 protsenti. Belgias olid vastavad tulemused mehed 30 protsenti, naised 24 protsenti, Hispaanias mehed 26 protsenti, naised 20 protsenti ning Soomes mehed 17 protsenti ja naised 15 protsenti.

«Üheks põhjuseks võib siin olenevalt riikidest olla meeste kohustus maksta naistele lahkuminekul elatisraha ning panustada rahaliselt laste kasvatamisse. Nii võib meestele lahutus kalliks maksma minna,» märgib Nyberg.

Kui lastega paarid siiski otsustavad lahku minna, on lisaks rahale soolisi erinevusi märgata ka teistes valdkondades.

«Naistel on lahkuminekujärgselt kombeks pühenduda varasemast suuremal määral tööle, samal ajal kui mehed veedavad varasemast rohkem aega lastega,» selgitab Nyberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles