Neli salakavalat märki, mis viitavad läbipõlemisele

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jürgen Fälchle / PantherMedia / Scanpix

Tööülesanded kuhjuvad ja kodus ootavad sind lõputud majapidamistööd. Millal on see hetk, kus hetkeline stress muutub krooniliseks ja tekib oht läbi põleda? 

«Me ei ole masinad, inimese võimekusel on piirid,» ütlev New Yorgis tegutsev kliiniline psühholoog Jepthta Tausing-Edwards. «Kui sa jõuad teatud limiidini, siis sa lihtsalt ei toimi enam efektiivselt,» rääkis ta Self Magazine’ile.

Siin on mõned näitajad, mis viitavad sellele, et sa oled juba läbipõlemise äärel.

1. Need lühikesed tobedad videod sotsiaalmeedias ei aja sind enam naerma. Komöödiafilmid tunduvad pigem tüütutena ja isegi aevastav panda paneb silmi pööritama. Huumorisoone kaotamine on üks kõige tavalisemaid läbi põlemisega seotud näitajaid. See tähendab seda, et suurema stressi korral on meie tavaline mängulisus ja spontaansus tagaplaanil. Mitte miski ei tundu enam lõbus ja tore.

2. Su selg valutab ja sul on lõputuna näiv külmetus. Kroonilise stressi puhul nõrgeneb ka inimese immuunsüsteem. Kui sa eirad esmaseid märke, siis ilmselt sillutad sa teed seljavalule, halvale unele ja hingamisteede nakkustele. Samuti võid sa tunda, et liigsed on pidevalt valusad ning su selga ja õlad on pinges.

3. Kui varem olid sa osav rööprähkleja, siis nüüd oled pigem segaste mõtetega ja kergelt pöörane. Isegi ühe asjaga korraga tegemine nõuab sinult suur pingutust ja keskendumist. Su mõistus on stressis ja sa tunned pidavat survet, oled kergesti ärrituv ja toimid ebaefektiivselt.

4. Sa ei lihtsalt suuda enam nende inimestega ühtegi päeva koos veeta. Kas see on võimalik, et kõik sinu töökaaslased, kliendid ja ülemused on tõesti nii tüütud? Mingist hetkest alates tunned sa, et sa pead kõvasti pingutama, et nende inimestega suhelda. Isegi sõpradega võib olla raskusi kommunikeerida.

Üks viis, kuidas olukorda leevendada, on vaadata üle oma prioriteedid ja endale seatud ootused. Lisaks võib sind aidata see, kui sa õpid ütlema «ei». Proovi ka lõõgastuda, rohkem väljas liikuda ja magada. Leia endale midagi, mida sa naudi ja mis su mõtted mujale viiks.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles