Viis märki, mis näitavad, et sa oled püsisuhtes

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lev Dolgachov / PantherMedia / Scanpix

Pikaajalises suhtes olemine muudab viisi, kuidas sa maailma vaatad. See suhe muudab ka sind. Lähisuhted muudavad seda, kuidas me käitume ja räägime, meil tekib partneriga justkui jagatud teadvus.

Psühholoogid on välja toonud need märgid, mis on omased püsisuhtes olevatele inimestele. Kui sa end selle nimekirja põhjal ära tunned, oled tõenäoliselt oma partneriga pikaks ajaks kokku jäämas.

  1. Teil on salakeel. Oled sa kunagi saanud oma kallimalt tekstisõnumi, mille sisust mitte keegi teine aru ei saaks, kuid sinu jaoks on sel täiesti oluline ja eriline tähendus? Salakeele olemasolu on Business Insideri sõnul üks esimesi märke, et te olete sünkroonis. Salakeel võib tähendada nii sisenalju kui ka hellitusnimesid.
  2. Te ei tsenseeri ennast koos olles. Kuidas sa räägid võõrastega, tuttavatega ja isegi lähedaste sõpradega on tuntavalt erinev sellest, kuidas sa räägid oma partneriga. Teistega rääkides me jälgime oma keelekasutust ning tsenseerime seda, mida välja ütleme. Lähipartneriga suheldes laseme aga enesekontrollil minna ning räägime loomulikult ja naturaalselt.
  3. Teil on hunnik sisenalju, mis pole kellelegi teisele naljakad. Uuringud on näidanud, et paarid peegeldavad teineteise kehakeelt, mistõttu võivad nad sarnased välja näha. Põhjus on selles, et neil on tohutu hulk informatsiooni, mida ainult nemad kaks teavad. See «siseinfo» – jagatud kogemused ja mälestused – mõjutab seda, kuidas sa liigud ning milliseid sõnu ja fraase kasutad.
  4. Te hakkate sarnaselt kõlama. Lisaks sellele, et teil on oma fraasid ja keelendid, mida te kasutate, hakkavad pikka aega koos olnud paarid ka samas rütmis rääkima, on teadlased leidnud.
  5. Mõnel juhul hakkate te ka sarnased välja nägema. Oma 1987. aastal välja antud väga mõjukas uuringus leidis psühholoog Robert Zajonic, et on väga ilmselge põhjus, miks kaua aega koos olnud paarid sarnased välja hakkavad nägema – nad kasutavad pidevalt samu lihaseid, mis ajapikku hakkab nende väljanägemist mõjutama.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles