Muutlik ilm teeb Soome lasteaedades õueskäimise tavatult keeruliseks

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed talvel mänguväljakul.
Lapsed talvel mänguväljakul. Foto: Alamy/ Vida Press

Sel nädalal on olnud Soomes väga külm ja see teeb elu eriti keeruliseks väikelastega, kellele on raske leida õigeid riideid. 

«Pole olemas halba ilma, on vaid halb riietus,» on öelnud Alfred Wainwright. Eriti hästi kehtib see ütlus Põhjamaades, kus lapsed käivad õues ka väga suure külmaga ja elu ei jää miinuskaadide tõttu seisma. Soome lasteaedades on tänavu olnud eriti keeruline lapsi õigesti riietada, sest muutliku ilmaga on laste kuiva ja soojana hoidmine suur väljakutse, vahendab yle.fi.

«Iga nädal oleme sunnitud vanematele ütlema, et nad tooks erinevaid riideid,» räägib Kotkas asuva Metsola lasteaia õpetaja Anu Korjus. «Veekindlad tunked ja jakid on kogu aeg kasutuses olnud ja kuna need on tuulekindlad, aitavad lahendada osa probleemist. Kummikud ja villased sokid on talvel asendamatud.»

Mõned lapsevanemad kohanevad muutlike ilmaoludega aeglasemalt kui teised ja mõned pingutavad üle, tunnistab Vantaa Urheilupuisto lasteaia õpetaja Kristina Hakola. «Selleks, kui ilm peaks muutuma, palume lapsevanematel tuua paksemaid kindaid või õhemaid sõrmikuid, mida saab panna ülestiku. Teisest käest on neid, kes mässivad lapsed kohe sisse. Tegelikult on tähtis, et lapsed ei oleks ka liiga soojalt riides.»

Nii nagu paljudes teistes lasteaedades, on ka Hakola rühmas seinal pilt, mis aitab vanematel ilma järgi õiget riietust leida. Termomeetri kõrval on näidatud ilmaks sobilikud rõivad, et vanemad ei paneks riiete arvu ja kihtidega mööda.

Hakola sõnul on see eriti kasulik neile, kes on hiljuti Soome kolinud. Õpetaja sõnul on välismaalt tulnute jaoks raske aru saada, mida veekindlad riided õieti tähendavad. «Üldiselt nõuab ka harjumist, et me käime õues isegi siis, kui on väga külm,» ütleb ta. «Pildil olevad sümbolid on lihtsasti arusaadavad lastele ja peredele, kes ei räägi soome keelt.»

Ilmateate järgi on peagi oodata veelgi karmimat külma kogu Soomes. Paljud vanemad ei tea, et külma ilmaga tuleks näiteks piduritega sokid koju jätta, sest plastik jahtub kiiresti maha ja lapse jalad hakkavad külmetama. «Kui me õue lähme, võtame piduritega sokid alati ära ja vahetame need millegi muu vastu,» märgib Kouvola Mielakka lasteaia õpetaja Saija Lantta, kes teab, et sokitaldadel oleva kummi tõttu hakkavad jalad higistama ja nende asemel on palju paremad tavalised villased sokid. 

Kinnasteks on vaid üks lahendus - käpikud. Külma ilmaga tuleks kanda kaht paari kindaid ülestikku, ja kindlasti peab kaelas olema sallkrae. Anu Korjusel on veel üks oluline tähelepanek: lapse riided peavad olema parajad. «Kui riided on liiga väikesed, ei hoia need sooja ja nende alla ei mahu lisakihte. Kui lapsel on liiga lühikesed püksid ja jope, võib isegi naba paljaks jääda,» on õpetaja näinud.

Kõige tavalisem viga laste talvisel riietumisel on arstide sõnul hoopiski üleriietamine, mille tõttu hakkab laps higistama ja saab külma. «Kui nahk läheb märjaks, võib laps kergesti külmetuda,» lisab Eero Kajantie Tervise ja Heaolu Instituudist. «Kui väikelaps ei oska end ise õigesti riietada, peab selle eest hoolitsema lapsevanem.»

Mänguhoos ei oska lapsed tihti ise märgata, et neil hakkab külm. Selle eest peavad hoolitsema täiskasvanud, kel tuleb katsuda lapse käsi ja jalgu. Kui jäsemed on külmad, tuleb riideid juurde panna või tuppa minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles