Kes on pildilt puudu? Meestest ümbritsetud Trump sekkus abordiküsimusse

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakul seisab asepresident Mike Pence, kes vaatab, kuidas president Donald Trump allkirjastab ühte oma esimestest dokumentidest.
Vasakul seisab asepresident Mike Pence, kes vaatab, kuidas president Donald Trump allkirjastab ühte oma esimestest dokumentidest. Foto: Saul Loeb / AFP / Scanpix

Ühena oma esimestest tegevustest allkirjastas Ameerika Ühendriikide president Donald Trump käsu, mille järgi ei toeta USA enam terviseorganisatsioone, kes muuhulgas nõustavad naisi ka abortide korral.

Ameerika rahasid on seni kasutatud mitmetes rahvusvahelistes organisatsioonides, mis nõustavad naisi ja räägivad ka abordist kui aktsepteeritud valikust raseduse katkestamiseks. Nende finantsidega on tagatud kontraseptiivide kättesaadavus rohkem kui 27 miljonile naisele üle kogu maailma. USA valitsus on seni panustanud umbes 600 miljoni dollariga aastas (umbes 560 miljonit eurot), et aidata pereplaneerimise ja seksuaaltervisega tegelevatel organisatsioonidel tegutseda.

Esmaspäeval, 23. jaanuaril allkirjastas Trump korralduse, millega rahastamine nüüd lõpetatakse. Teda ümbritses sel hetkel grupp mehi, sealhulgas ka abordivastaste remarkidega välja tulnud asepresident Mike Pence.

Eelmisel nädalal teatas demokraadist senaator Jeanne Shaheen, et otsib võimalusi korralduse takistamiseks. Ta ütles väljaandele Foreign Policy: «Ma jätkan president Trumpi ja vabariiklaste vastu seismist, kes on pähe võtnud, et tahavad takistada naiste ligipääsu seksuaaltervishoiule. Naised üle terve maailma väärivad õigust ise otsustada oma seksuaaltervise üle, ilma et Washingtoni poliitikud sekkuksid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles