Uuring tõestas: mida rohkem sa oma emaga koos oled, seda kauem ta elab

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wavebreakmedia ltd/Panther Media/Scanpix

Paljud meist tunnevad sügaval südames süümepiinu, et ei ole vanavanematega piisavalt koos aega veetnud, kuid kiire elutempo teeb oma töö ja vahel lipsab võimalus selleks liiga vara peost… California Ülikoolis tehtud uus uuring näitab, et hoolimata kõigest tasub end ruttu kokku võtta, sest lähedus mõjutab otseselt vanainimeste elukvaliteeti ja elu pikkust.

Uuringus osales 1600 eakat, kes kõik olid rohkem kui 71 aastat vanad. Olenemata sotsiaalmajanduslikust staatusest ja tervisest sõltus eakate suremus kõige järjekindlamalt üksildusest. Ligi 23 protsenti üksildastest vanuritest said surma kuus aastat kestnud uuringu jooksul ning vaid 14 protsenti neist, kes said enda sõnul piisavalt seltsi, edastab Good Housekeeping.

«See vajadus kestab kogu elu - olla koos inimestega, kes meid tunnevad, väärtustavad, kes toovad meile rõõmu - see ei kao kunagi ära,» selgitas uuringu tulemusi Massachusettsi üldhaigla eakate nõustaja Barbara Moscowitz. 

Vanematele inimestele on peresuhted eriti tähtsad. Vahel andestavad nad seetõttu oma lastele ja lastelastele kõik halva ja ülekohtuse ning on noortest täiskasvanutest isegi tolerantsemad. «Vanemaks saades osatakse suhetesse tuua palju kogemusi. Siis sa juba tead, mille pärast tasub võidelda ja mille pärast mitte,» nentis ekspert.

Vanaema ja vanaisaga suhtlemine ei ole kasulik ainult eakatele, vaid kõigile pereliikmetele. Sümbiootilised suhted avardavad silmaringi ja on väga õpetlikud igale vanuserühmale. Helista oma vanavanematele juba täna!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles