Nipid, kuidas enda eksist lõplikult üle saada

Grete Tammoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Antonio Guillen Fernández / PantherMedia / Scanpix

Lahkuminekust taastumine ning eksist üle saamine võib olla aeganõudev ja keeruline protsess. Endise partneri igatsemine on peale suhet loomulik, kuid see võib olla ka äärmiselt valus kogemus, vahendab Love Panky. Toome teieni nipid, kuidas olukorrast välja tulla ning enda eks lõplikult peast visata.

Vabane negatiivsusest. Ürita kõik negatiivsed tunded kõrvale heita. «Kas ta mind üldse armastas?» ja «Kas ma polnud piisavalt hea?» on küsimused, mis tasub enda mõtetest täielikult blokeerida. Nendega kaasnevad tunded võivad su enesehinnangule laastavalt mõjuda. Lepi sellega, et kõigile küsimustele ei ole tingimata vastuseid vaja ning asjad juhtuvad alati kindla põhjusega.

Jõua enda tunnetes selgusele. Sa pead endas selgusele jõudma, miks sa teda igatsed. Kas seetõttu, et tõesti armastad teda ikka veel või peitub põhjus pigem selles, et su uhkus on tugeva hoobi saanud ning sa pole harjunud üksinda olema? Enda tunnete mõistmine on eksist üle saamise teekonnal väga oluline verstapost.

Kirjuta talle kiri. Ära seda päriselt ära saada, kuid pane enda mõtted kirja. See on tervislik viis end välja elada ning vajadusel enda tunnetes selgusele jõuda. Ära hoia emotsioone luku taga, vaid lase need välja, vastasel juhul võid lõpuks lihtsalt läbi põleda.

Hoia end tegevuses. Kui igatsus tahab meeled vallutada, siis proovi endale erinevaid tegevusi leida. Niiviisi ei ole sul aega pidevalt tusatseda ning teie suhte iga detaili ikka ja uuesti enda peas üle analüüsida. Tee trenni, mine sõpradega kinno või loe raamatut. Peaasi et saaksid mõtted mujale.

Mõtle endale. Lõpeta mossitamine ning tuleta endale meelde, et sinu vajadused on kõige olulisemad. Keskendu iseendale ning vii läbi vajalikud muudatused, et saaksid enda üle uhkust tunda. Keegi teine ei saa sind õnnelikuks teha, kui sa ei oska end esmalt ise õnnelikuks teha.

Anna talle ruumi. Kui oled siiski kindel, et soovid eksist üle saamise asemel hoopis suhte taastada, siis tasub talle hingamisruumi jätta. Rutakaid otsuseid ei ole mõtet teha. Te mõlemad vajate veidi aega, et enda tunnete üle järele mõelda ning lõpuks mõlema jaoks õige otsuseni jõuda.

Anna endale aega. Nagu öeldakse, siis aeg parandab kõik haavad. See võib tunduda kulunud väljendina, kuid peab antud juhul täielikult paika. Inimene vajab uue olukorraga kohanemiseks eelkõige aega, nii et võta rahulikult ning katsu tasapisi uue elurütmiga harjuda.

Pühendu olulisematele eesmärkidele. Selle asemel, et enda päevasid vaid tusatsedes ning endisele partnerile mõeldes mööda saata, proovi parem keskenduda enda pikaajalisematele eesmärkidele. Tahad õpingud lõpetada või karjääriredelil kõrgemale tõusta? Nüüd on õige aeg kogu oma tähelepanu just nendele asjadele pühendada.

Vabane asjadest, mis teda meenutavad. Eemalda enda kodust need asjad, mis sulle teda meenutada võivad. Ei, sa ei pea neid ilmtingimata minema viskama, kuid oleks hea mõte need mõneks ajaks kuhugi silma alt ära panna. Niiviisi saad puhastada nii enda kodu kui ka mõtteid.

Kohtu uute inimestega. See ei tähenda, et peaksid hakkama kohe mööda kohtinguid käima või üheöösuhteid harrastama. Veeda aega enda sõpradega ning sõlmi väljas käies uusi tutvusi. Tegemist ei pea olema üldsegi mitte romantilise tutvusega, vaid lihtsalt kellegagi, kellega koos mõnikord toredasti aega veeta.

Mine terapeudi juurde. Suhte purunemine võib inimese emotsionaalselt täiesti purustada. Kui tunned, et ei tule enda muredega üksinda toime, siis tasub abi saamiseks kindlasti professionaali poole pöörduda.

Palu oma sõpradel temast mitte rääkida. Kui teil on ühiseid sõpru, siis võid paluda neil vestluse käigus tema nime mitte mainida. Seeläbi saavad nad aidata suhtest üle saamise protsessi sinu jaoks natuke lihtsamaks ja valutumaks muuta.

Higista kõik välja. Füüsiline aktiivsus on suurepärane viis aidata endal kellestki üle saada. Kui oled ärevil ning stressis, siis tee trenni. Esiteks on see su figuurile kasulik, kuid aitab end ka välja elada ning enesetunnet parandada.

Mine kuskile – ükskõik kuhu. Mine kodust välja ning tuuluta end. Vahet pole, kas lähed teise linna sugulastele külla või põrutad lausa palmi alla puhkama. Rutiinist välja saamine aitab sul end turgutada ning mõtted mujale viia.

Kõige olulisem on meeles pidada seda, et kõik tunded on mööduvad ning asjad saavad ainult paremaks minna. Keskendu iseendale ning katseta mõnda ülaltoodud nippi, et asjade kulgu natuke lihtsustada. Ühel hetkel avastad, et südamevalu on möödunud ning tunned end jälle iseendana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles