Märgid, et oled järgmise lapse jaoks valmis

Grete Tammoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Volodymyr Melnyk / PantherMedia / Scanpix

Sa said emaks ning avastasid, et tegelikult pole sul õrna aimugi, kuidas see lapsevanemaks olemine tegelikult ikkagi käib. Lained lõid pea kohal kokku ning järgnes üks segane eksperimenteerimise, katsetamise ning õppimise periood. Mõne aja möödudes said aga asja käppa ning sa mõistsid, et emaks olemine on suurepärane! Võib-olla mõtled juba isegi teise, kolmanda või lausa neljanda lapse peale? Loe edasi ja saa teada, kas oled järgmise lapse jaoks valmis.

Sa oled teiste inimeste lastest vaimustuses. Kui leiad end pidevalt tänaval mööduvatesse lapsekärudesse piilumas või naudid Facebooki uudisvoogu vallutavate beebipiltide vaatamist, siis peaksid endale ehk tunnistama, et ihkad südames endalegi veel üht väikest rõõmurulli, vahendab Pure Wow. Kuid nagu sa tead, siis pole lapse kasvatamine üldsegi mitte lõputu lust ja lillepidu, mistõttu tasub enne järele mõelda, kas tegemist on tõesti siira sooviga last saada või lihtsalt mööduva tuhinaga.

Sul on suurepärane tugisüsteem. Toetavad lähedased mängivad lapse ning ka lapsevanema elus olulist rolli. Kui tunned, et sinu pere ja sõbrad on sinu jaoks alati olemas ning valmis vajadusel nõu ja jõuga abiks olema, siis võid pere laiendamise rahuliku südamega päevakorda võtta.

Sa võid lapse saamist endale lubada. Vaata enda kuu eelarve kriitilise pilguga üle ning arvuta välja, kas suudaksid kõik uue lapsega kaasnevad kulutused katta. Kui leiad, et su materiaalne seisund on stabiilne ning oled omadega täiesti mäe peal, siis võid julgelt perelisa planeerima hakata.

Sul pole füüsiliste muutuste vastu midagi. Vahet pole, et sul läks kaks ja pool aastat aega, et enda keha enam-vähem normaalsetesse mõõtmetesse tagasi saada. Mõte rasedusest tundub sellegipoolest ahvatlev ning mõte ühest uuest pisikesest inimesest veelgi ahvatlevam? Lase aga käia!

Su partner soovib samuti järgmist last saada. On väga oluline, et langetaksite selle otsuse koos, kuna unetud ööd ja lõputu mähkmete vahetamine saab ju ometi osaks teie mõlema igapäevast.

Su vanem laps igatseb endale väikest õde või venda. Võid kindel olla, et noorem õde või vend on su vanema lapse (või laste)  jaoks äärmiselt meeli avardav ning kasulik... isegi siis kui see võtab kergelt kaksümmend aastat aega, et ta ise seda mõistaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles