Põhjused, miks seks pole kunagi lihtsalt seks

Grete Tammoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitriy Shironosov / PantherMedia / Scanpix

Jah, seks koosneb suuresti füüsilistest komponentidest, kuid see pole sugugi mitte kõik. Me oleme kõik inimesed ning igaühel meist on tunded. Seks ei saa mitte kunagi olema pelgalt füüsiline akt, kuna inimloomus lihtsalt ei luba seda, vahedab Love Panky. Toome välja põhjused, miks seks on alati midagi rohkemat kui lihtsalt seks.

Seks ja tunded käivad käsikäes. Teadlased on kindlaks teinud, et kui inimesed seksivad, siis on aju seksuaalse iha ning emotsionaalse kiindumuse eest vastutavad osad omavahel seotud. See tähendab seda, et seks on alati ka emotsionaalne tegevus. Paljud inimesed eeldavad, et see peab paika eelkõige naiste osas, kuid tegelikkuses kehtib see mõlema soo esindajate puhul.

Sa lood partneriga sideme. Isegi kui jätame emotsioonid ja kiindumuse siinkohal kõrvale, siis tähendab seks siiski alati ka seda, et osapoolte vahel tekib teatav side. Inimene avab end partnerile ning muutub seeläbi kaaslase ees haavatavaks. Seks muudab kahe inimese vahelise suhte dünaamikat ning annab sellele uue tähenduse, seda isegi siis, kui osapooled väljaspool voodit paar ei ole.

Meie DNA sunnib meid seksi ihkama eelkõige sigimise eesmärgil. Inimesi kannustab elus edasi kolm põhitungi: toit, varjualune ning paljunemine. Seksi tähtsus on juba meie DNAs paika pandud ning väljend «lihtsalt seks» on ilmselgelt ebapiisav ning kergelt öeldes naiivne viis seksile viidata.

Võimalik rasedus. Seksimise tagajärjel võib inimese elu täielikult muutuda. Lapse saamine on üks suurimaid imesid inimese elus. Seksil on seega potentsiaal olla millegi väga erilise alguseks ning seda ei tasu mitte mingi juhul alahinnata.

Kaasneb suguhaiguste risk. Suguhaiguseid on erinevaid, mõned neist on kergesti ravitavad, kuid osa võivad olla ka väga kurbade tagajärgedega. Seksiga kaasnevad alati teatud riskid ning enne vahekorda asumist tasuks alati ka võimalikele tagajärgedele mõelda.

Ebakindlused tulevad välja. Seksimine on äärmiselt intiimne tegevus. Inimeste ebakindlus enda keha või oskuste osas paistab seksi ajal väga hästi välja, kuna partneri ees ollakse nii emotsionaalselt kui ka füüsiliselt alasti. Seksi ajal kogetud negatiivsed tunded võivad inimest veel ka pärast vahekorda tükiks ajaks kummitama jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles