Spetsialist annab nõu: kuidas saada hakkama läbikukkumishirmuga? (1)

Grete Tammoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Josep M / PantherMedia / Scanpix

Üks peamisi põhjuseid, miks inimesed enda unistusi reaalsuseks ei tee, on kartus ebaõnnestuda. Selline hirm võib inimese muuta äärmiselt ettevaatlikuks ning selle tulemusena kulutatakse palju raha ja aega sellele, et leida viis, kuidas enda eesmärgid teoks teha sellisel moel, et puuduks igasugune võimalus ebaõnnestuda. Pealtnäha võib see ju mõistlik tunduda, kuid tegelikkuses see nii ei ole.

Meile õpetatakse juba maast ja madalast, et kui asjad lähevad untsu või plaanid nurjuvad, siis on justkui tegemist millegi halva ning häbiväärsega, kirjutab Huffington Post. Inimesed kardavad läbikukkumist, kuna ühiskonna poolt on sellele omistatud negatiivne kuvand. Me väldime seda, kuna meile ei meeldi sellega kaasnevad negatiivsed emotsioonid, olgu selleks siis pettumus, saamatus, väärtusetus või häbitunne.

Tegelikkuses seisneb probleemi juur aga meis endas. Need on meie endi mõtted – vaatamata sellele, et juba lapsest saati kinnistatud –, mis seostab ebaõnnestumisi millegi halvaga ning mistõttu üritame sellest kõigest väest hoiduda.

Elutreener Pam Bauer leiab, et inimesed peaksid õppima enda mõtteviisi muutma, kuna suure läbikukkumishirmu tõttu ei osata enam riske võtta ning nii mõnedki head võimalused lastakse seetõttu ilmselt käest.

Baueri sõnul tähendab ebaõnnestumiste vältimine ka edu vältimist! Oluline on õppida peale iga läbikukkumist end uuesti jalule ajama ning läheneda asjale uue nurga alt. Seeläbi kasvab inimese enesekindlus probleemidega silmitsi seismisel ning õpitakse igast luhtunud katsest midagi kõrva taha panema. Tasapisi proovides ja ebaõnnestudes, proovides ja ebaõnnestudes jõuatakse lõpuks ka enda unistuste realiseerimiseni.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles