Miks on enamik inimesi monogaamsed?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Aastaid on teadlased monogaamia selgitamiseks uurinud, mis naisi ja mehi üksteise juures paelub. Püüdes mõista, kuidas inimesed suhteid hoiavad, keskenduvad mõned uurijad üpris varjatud vihjetele.

Hiljutises uuringus vaatlesid Florida osariigi ülikooli teadlased, kuidas mõjutas suhteseis meeste hinnangut vastassoole kogu naise menstruaaltsükli vältel, vahendas Discovery.com.

Selgus, et vallalised meesisikud pidasid vastasoo esindajat kõige veetlevamaks ovulatsiooni ajal - seda võis ka oodata, kuna siis on naised kõige viljakamad. Teisalt käitusid püsisuhtes meesterahvad täpselt vastupidi, hinnates naist tema viljakuse tipul kõige vähem atraktiivseks.

Kuigi on leitud, et naised varjavad oskuslikult enda ovulatsioonitsüklit, siis lükkavad mõned uuringud selle arvamuse ümber. Ovulatsiooni kestel võivad naiste hääl ja välimus meestele atraktiivsemana tunduda.

Florida osariigi ülikooli uuring kestis kolm kuud ning hõlmas 38 meestudengit, kellest 12 olid endi kinnitusel paarisuhtes. Osalejad lävisid 21-aastase naissoost üliõpilasega, kellele polnud meeste suhteseisud teada. Uuritavad hindasid naise veetlevust viimase menstruaaltsükli erinevatel etappidel.

Et flirtimine või lõhnad meestudengite arvamust ei mõjutaks, siis õpetati naist neutraalselt kõigi vastassoost isikutega suhtlema, ta pidi kandma samu tagasihoidlikke riideid, kasutama lõhnavabu hügieenitarbeid ning loobuma eksperimendi ajaks parfüümidest.

Pärast andmete analüüsimist leidsid uurijad, et suhtes olevad mehed hindasid naist tema ovulatsiooniperioodil järjepidevalt vähem atraktiivseks. Miks sellised tulemused? Autorid arutlesid, et inimesed, kes on püsisuhtes, väldivad suurema tõenäosusega alateadlikult kiusatusmõtteid. Uurijad nimetasid neid tendentse «suhte hoidmise strateegiateks».

Suures plaanis aitavad need paare koos hoida ja sedasi lõikavad nii mehed kui naised monogaamiast kasu. Teise uuringu järgi ei pruugi nimetatud strateegiad kiusatusest võitu saamist kindlustada, kui mängu tuleb armukadedus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles