Võimatu moemissioon: leia müts!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivo Nikkolo kaabu ja kindad, Yeari vanaroosa mantel.
Ivo Nikkolo kaabu ja kindad, Yeari vanaroosa mantel. Foto: Tairo Lutter
  • Arvad, et sulle ei sobi ükski müts? Loe ja saad teada, milline sobib.
  • Mütsid eri stiilis, värvis ja vormis nii meestele kui naistele.

Müts tundub väike asi, aga uskuge – moes pole olemas midagi muud, mis nii palju kirgi üles kütta suudaks. Nii kui teemaks tõuseb müts, läheb lahti üks möll: «Mulle ei sobi mitte ükski müts!», «Ilusat peakatet pole olemas!», «Kui muud meie poest veel saab, siis mütsi kohe kindlasti ei saa.» No teeme proovi. Tõe teadasaamiseks kutsun kampa kolleegid Madis Vaikmaa ning Marian Võsumetsa ning missioon võib alata.

PJS hall müts, Bugatti halliruuduline sall (Kaubamaja).
PJS hall müts, Bugatti halliruuduline sall (Kaubamaja). Foto: Liis Treimann
Tonaki sinine barett, Passigatti pašmiina (Kaubamaja)
Tonaki sinine barett, Passigatti pašmiina (Kaubamaja) Foto: Tairo Lutter

Kiiresti saab selgeks, et igast suvalisest moekraami täis tuubitud poest sellist imelooma nagu müts tõepoolest ei leia. Eriti niru on olukord meestemütsidega. Jopesid leidub ohtralt ja pükse sellistes virnades, nagu kõnniks meie härrad vähemasti kuuel jalal ringi. Aga pähe pole midagi panna. Paraku valmib hulk märgipoodide kollektsioone kliimas, kus kraad allapoole nulli ei lange. Seal on müts tihti puhtalt iluasi, aga meie siin lihtsalt ei saa ilma!

Mõnes teises kohas on valikus vaid paar nukra olemisega kootud tegelast. Eks nemadki lähevad loosi, kui külmetavate kõrvadega kodanikul muud valikut pole. Meile aga lihtsalt mingi villane nässakas ei sobi – eesmärk on leida mütse, millega ka majast välja astuda julgeks. Õnneks tuvastame mõned kauplused, kus haruldased mütsilised lausa hulgakesi koos varitsevad, ole vaid mees ja võta jälg üles.

Mis müts mulle sobib?

Peakate on peamine. Asub ta ju moehierarhia tipus ning kandja näole kõige ligemal – pole sugugi ükskõik, millist eset nii tähtsal positsioonil kanda. Sageli saab võhm otsa enne, kui sobiv kanditaat välja sõelutud. Samas pole mütsi valimine ka mingi raketiteadus, oska vaid paari detaili tähele panna. Otsustavaks saab isiklik maitse – kas meeldib või mitte. Kui ise rahul oled, siis kellegi kõrvalise kobin ei loe. Ja kui endale ei meeldi, ei päästa ka parima stilisti soovitus.

Esmalt tasub aga vaadata peast kaugemale ehk ennast tervikuna. Äärmuslikud vormid tahavad tarka kasutamist – kui oled lühemat kasvu, võid laiaäärse kaabuga välja näha nagu Seene-Mikk. Pikakasvuline või kogukam kandja ei kõla aga kokku väikeste koketsete detailidega, näiteks roosikesed, lipsukesed ja muu kraam, mis miniatuurse kandja puhul just hästi mõjub.

Stiil

Midagi keerulist ju pole – arvesta, milliste riiete juurde ja mis olukorda müts sobima peaks. Ranged reeglid puuduvad, aga siiski saavad elegantsemad peakatted paremini läbi mantlitega ja vahvad spordi- ja villamütsid jopedega. Ning on ka tore bande paindlikke peakatteid, mis mitmes kontekstis kandmist kannatavad. Lubatud on palju, sest vaevalt keegi kirjut spordimütsi villase mantliga või kõvakübarat suusajopega kokku panna tahakski. Trend on väga mänguhimuline, ulakaid mütsitutte ja mustreid saavad sel talvel mõnuga kanda nii asjalikud äridaamid kui ka väärikad härrad.

Kui suured mahud paigas, suumime lähemale. Ka näojoontes on olemas stiil – mõni nägu on pehme, ümar, sujuv, teine terav ja nurgeline. Sarnane karakter võiks domineerida ka peakattes, mida kannad. Detailid on siin päris olulised. Liiga tõsiseks pole ka vaja muutuda, mängi julgelt. Mina näiteks kannan oma kõhna näo ja kõrgete põsesarnade juurde suurima rõõmuga kaabusid, mis on hangitud meestekauplustest – sobivad sama hästi nagu mehele.

Vorm

Näod on väga erinevad, aga üks on kindel – mütsi pähepanek muudab meid alati päris palju. Sealt tulevadki ehmunud hüüatused: appi, mulle ei sobi! Võib-olla pole sa lihtsalt enda näoga sellisel kujul harjunud, paljaspäine versioon on tuttavam. Päris sageli ongi probleemiks võõras välimuses. Mõned viited siiski ka – näiteks laia näo puhul pole tark mütsi sügavale silmini tõmmata, see teeb põsed veel priskemaks. Pikema näo puhul vastupidi. Suur müts teeb näo väikeseks ja pisike potike suuremaks – viimane sobib kitsa, peenejoonelise lõua ja pika kaelaga.

On pehmeid ja jäigema vormiga mütse, nunnult naiselikke ja kargelt maskuliinseid detaile. Ning mitte kunagi pole nii, et sobib vaid üks ja ainus mütsivorm – hei, oma lotule ei maksa küll tarvis igavest truudust vanduda! Vaheldus on lahedam. Igale näole sobib ka mitu eri tegumoodi.

Värv

Mis värvi peakate valida, on päris peen kunst. Isegi neutraalsetel toonidel on olemas pooltoonid, hallide hulgas näiteks sinakamad, beežikamad, lillakamad ja roosa kvartsi karva varjundid – mütse proovides märkad kindlasti kohe, et mõni muudab näo värskeks, teine teeb tuhmiks. Kõige lihtsam tee sobiva toonini ongi katse-eksituse meetod. Pane müts pähe ja jälgi, mida silmad ja jume teevad. Kas löövad särama või kustutatakse tuled hoopis ära? Kui näole tekivad imelikud varjud ja ebasoodsad peegeldused, oled tooni valikuga mööda pannud. Enamiku inimeste jaoks on värviteooria, mida profid kasutavad, liiga pikk ja keeruline, kuid lihtsamalt saab ka. Võtmeküsimus kõlab: kas soojad või külmad toonid. Eestis on nende kandjate suhe umbes 80 : 20 – oleme kõik talveperioodil näost pisut sinised, aga esineb ka kuldseid natuure. Seejärel loeb, kui tumedat tooni tahad. Paljud peavad musta turvaliseks valikuks, aga tõde on hoopis teine – peakatte kujul on must üsna harva ideaalne. Hallikatel ja tumesinistel toonidel on märksa paremad väljavaated. Kindlasti tasub tähele panna ka pastelle ja mahedaid murtud roosasid, nende mõju võib kaunistada üle ootuste palju. Kuid leidub neidki, kelle näo kõrval kõik heledaks segatud värvid liiga lahjana mõjuvad – no teie põmmutage millegi sügavamaga. Kolmas aspekt tooni hindamisel on see, kui kirka või maheda varjundi kasuks otsustada. Pikaajalised stilistitöö kogemused kinnitavad, et siin on kõige tähtsam kandja karakter. Näodetailide, naha, silma ja juuksevärvi kontrast aitab samuti kaasa. Aga laias laastus ongi asi nii lihtne – kui kirgas müts sul tuju heaks teeb, siis anna minna, võlud ka vastutulijatele naeratuse näole.

Seebergeri vanaroosa karusnahast tutiga müts, Gerry Weberi sall.
Seebergeri vanaroosa karusnahast tutiga müts, Gerry Weberi sall. Foto: Tairo Lutter
HPI jänesenahkne läkiläki, Roberta sinine kašmiirsall.
HPI jänesenahkne läkiläki, Roberta sinine kašmiirsall. Foto: Liis Treimann
Gofi hallikirju müts, U&D valgekirju sall (Kaubamaja).
Gofi hallikirju müts, U&D valgekirju sall (Kaubamaja). Foto: Tairo Lutter
Fredsiksoni bordoo­punane soni, punase­mustriline siidsall (Kaubamaja).
Fredsiksoni bordoo­punane soni, punase­mustriline siidsall (Kaubamaja). Foto: Liis Treimann
Piecesi hall peapael (Halens).
Piecesi hall peapael (Halens). Foto: Tairo Lutter
Brooks Brothersi must 100% kašmiirmüts, täpiline sall ja kardigan.
Brooks Brothersi must 100% kašmiirmüts, täpiline sall ja kardigan. Foto: Liis Treimann
Ivo Nikkolo tuttidega karvamüts, helesinine sviiter ja kindad.
Ivo Nikkolo tuttidega karvamüts, helesinine sviiter ja kindad. Foto: Tairo Lutter
Fredriksoni sinine talvenokats, Dako siniseruuduline sall (Kaubamaja).
Fredriksoni sinine talvenokats, Dako siniseruuduline sall (Kaubamaja). Foto: Liis Treimann
Adleri kunstkarusnahast papaaha (Kaubamaja), Gerry Weberi mantel.
Adleri kunstkarusnahast papaaha (Kaubamaja), Gerry Weberi mantel. Foto: Tairo Lutter
Brixtoni beež kaabu, Brooks Brothersi täpiline bordoosall.
Brixtoni beež kaabu, Brooks Brothersi täpiline bordoosall. Foto: Liis Treimann
U&D roosa lillega müts, Ivo Nikkolo karusnahast krae.
U&D roosa lillega müts, Ivo Nikkolo karusnahast krae. Foto: Tairo Lutter
Tonaki hall barett, Dako sinine sall (Kaubamaja).
Tonaki hall barett, Dako sinine sall (Kaubamaja). Foto: Liis Treimann
Ivo Nikkolo sinine, kollase tutiga karvamüts, Whitetaili alpakavillast mantel.
Ivo Nikkolo sinine, kollase tutiga karvamüts, Whitetaili alpakavillast mantel. Foto: Tairo Lutter
Bugatti hall villane kaabu ja hall sall (Kaubamaja).
Bugatti hall villane kaabu ja hall sall (Kaubamaja). Foto: Liis Treimann
Ivo Nikkolo helesinine kalaluumüts ja mantel.
Ivo Nikkolo helesinine kalaluumüts ja mantel. Foto: Tairo Lutter
Brooks Brothersi koekirjaline müts, mustriline polosärk ja kardigan.
Brooks Brothersi koekirjaline müts, mustriline polosärk ja kardigan. Foto: Liis Treimann
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles