Seitse olulist põhjust, miks pühadelaua katmisel etiketti järgida

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graham Oliver / PantherMedia / Scanpix

Lauakatmine on sageli miski, mida tehakse kiirustades ja viimasel minutil. Aga kohe on tulekul pühad, ehk sel aastal püüaks seda eriliselt teha?

Mindy Lockard on etiketispetsialist, kelle sõnul on lauakatmise kunst tähtis osa tema maailmast. Paljud tänaste traditsioonide juured ulatuvad tagasi 17. ja 18. sajandi Prantsusmaa ja Inglismaa aristokraatide kommeteni. Washington Post vahendab Lockardi põhjendusi, miks tasub ikka veel etiketireegleid järgida.

Miks on etikett ikka veel oluline?

Meil on reeglid, sest need annavad meile suuniseid. Reeglid takistavad meil teineteise otsa põrkumast, selleks ongi kombed ja etikett. Need organiseerivad meid ning aitavad olla teiste suhtes respekteerivamad.

Miks peab olema kahvel salvrätiku kõrval, mitte selle peal?

Kahvlit ei panda servjeti peale, kuna lauda istudes oleks see inimestele lisakohustus. Nad peaksid laualt võtma salvräti ning sättima kahvli ümber. Kui sa aga paned kahvli salvräti kõrvale, saab selle lihtsalt haarata.

Aga miks pannakse mõnikord servjett voldituna taldrikule?

Sellel on mitu põhjust, miks mina isiklikult nii ei tee. Näiteks on salvrätt seisnud mõnda aega sahtlis või olen seda värskelt pesnud ning ei taha, et pesuvahendi jäägid taldrikule satuvad.

Mis otstarve on salvrätihoidjatel?

Mina armastan salvrätihoidjaid ning ka teisi asju, mis julgustavad inimesi lauakatmisel rohkem lõbutsema. Erilised lisandid – servjetihoidjad ja nimekaardid – panevad inimesed tundma, et toimumas on midagi erilist.

Kuidas ma saaksin lapsi lauakatmisesse kaasata?

Las lapsed valmistavad nimekaardid ning ära muretse, kui need ei tule täiuslikud. Inimesed suudavad laste panust hinnata. Samuti anna neile laua katmiseks diagramm – las nad katavad laua. Kui lapsed naudivad seltskonnas olemist, õpivad nad ka väärtuslikke elus hakkama saamise oskusi.

Kas lauakaunistuste jaoks on samuti reeglid?

Katseta enne järele, kui hästi inimesed üle lauakaunistuste näevad. Mõnikord ei saa me arugi, et kaunistus takistab teistel silmsideme loomist. Kõrgus on väga oluline. Kui sa ehitad külaliste vahele müüri, väsitab see neid. Kui oled kaunistuse lauale pannud, istu mõnel toolil, et olla kindel – kõik näevad kõiki.

Mida arvata mobiiltelefonidest laual?

Igas majapidamises on teatud hetki, mil me vajame mobiiltelefone, aga kui sul on külalised, siis on aeg panna need kõrvale. Ma soovitan ukse kõrvale sättida korvike, kuhu saavad õhtusöögile saabuvad külalised oma telefonid panna. See julgustab neid omavahel suhtlema. Noorem generatsioon võib küll mossitada, aga küll nad lõpuks näevad, et on võrgust välja astudes palju õnnelikumad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles