Levinud kemikaalil võib olla seos polütsüstiliste munasarjade sündroomiga

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Värske uuringu järgi on polütsüstiliste munasarjade sündroomiga (PCOS) naiste veres samas vanuses ja sama kehakaaluga naistega võrreldes kõrgem laialt levinud tööstusliku kemikaali bisfenool A tase, mis tõstatab küsimuse, kas antud ühend mängib rolli ka haiguse arengus.
 

Polütsüstilised munasarjad on hormonaalne haigus, mis mõjutab hinnanguliselt kuni 10 protsenti viljakas eas naisi - patsientidel on normaalsest kõrgem testosteroonitase, mis põhjustab mitmeid probleeme, seehulgas ebaregulaarset menstruatsiooni, aknet, liigset karvakasvu ja raskusi rasestumisel, vahendab teadus.err.ee.

Haiguse põhipõhjus ei ole tänaseks veel täielikult teada, kuid oma osa võib olla nii geneetikal kui ka insuliiniprobleemidel - nimelt on patsientidel sageli ka kõrgem veresuhkrut reguleeriva insuliini tase.

Ei ole selge, miks PCOS-ga naiste veres on BPA tasemed kõrgemad kui nende tervetel sookaaslastel, kuid samas on tõendeid, et BPA ja testosteroon võivad toimida vastastikku: testosteroon näib suruvat maha ensüümi aktiivsust, mis aitab BPA-d kehast väljutada.

Teisalt arvavad teadlased, et BPA võib kaudselt võimendada testosterooni hulka ning loomkatsed on näidanud, et see tööstuslik kemikaal võib mõjutada ka insuliinitaset - seega võib vähemasti mõnedel naistel BPA omada teatavat rolli PCOS-i arengus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles